Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što čeka El Chapa?

"Pakao u kojem se gase sva osjetila": Svrgnuti kralj droge kaznu će služiti u najokrutnijem zatvoru zapadnog svijeta

Zatvor Supermax (Foto: AFP)
Zatvor Supermax (Foto: AFP) Foto: Afp
Postoje zatvorenici koji predstavljaju sigurnosne rizike, a postoji i El Chapo. Gospodar droge Joaquin El Chapo Guzman ima ''zavidnu'' evidenciju bježanja iz zatvora nakon što je pobjegao iz dva meksička zatvora visoke sigurnosti prije nego što je uhićen i izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Stručnjaci kažu da El Chapo, koji će je proglašen krivim zbog krijumčarenja ogromnih količina narkotika u SAD i umiješan je u desetke ubojstava, izgleda kao idealan kandidat za zatvor Supermax, poznat i kao ADX, odnosno ''administrativni maksimum''. Supremax je objekt tako siguran, udaljen i strog u toj mjeri da ga se naziva i ''Alcatrazom Stjenjaka'', piše Flipboard.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pod strogim velom tajnosti Počeo odabir muškaraca i žena koji će odlučiti o sudbini najvećeg svjetskog narkobosa – El Chapa Slika nije dostupna Mještani svjedoče Potjera za najtraženijim narkobosom ostavlja ožiljke na nedužnima: 'Još uvijek imam traume od bombi, bilo je vrlo ružno'

Stjenovite planine mogu se vidjeti u daljini iza Federalnog popravnog kompleksa u Koloradu. Unutar tog kompleksa nalazi se Supermax, gdje će meksički kralj droge izdržavati zatvorsku kaznu.

Zatvor Supermax (Foto: AFP) Zatvor Supermax (Foto: AFP) Foto: Afp

Kako piše Telegraph, Supremax je ''dom'' nekih od najozloglašenijih kriminalaca koji su ikada kročili u američku sudnicu. Oko 400 zatvorenika, uključujući i bombardera Bostonskog maratona Dzhokhara Tsarnaeva i čovjeka koji je 1993. godine napao Svjetski trgovački centar Ramzija Yousefa, u betonskim su ćelijama zatvoreni 23 sata dnevno.

Godine bez dodira drugog ljudskog bića

Zatvorenicima se inače dopušta gledanje televizije i čitanje novina, no obzirom na Guzmanov status, on bi možda mogao dobiti samo stara novinska izdanja kako bi ga se držalo izoliranim od svijeta.

Obično zatvorenici dobiju sat vremena zajedničkog druženja tijekom dana u zatvorenom prostoru, ali Bob Hood, bivši upravitelj zatvora, rekao je da bi El Chapu mogli i to uskratiti. ''On je takva osoba da, po mom mišljenju, nikada neće biti pušten u dvorište s drugim zatvorenicima'', kazao je Hood.

U Supremaxu zatvorenici mogu primati posjetitelje, ali s njima komuniciraju samo kroz debele prozore, a često se dogodi da se zatvorenicima u nekoliko dana uputi svega par riječi, stoji u izvješću Amnesty Internationala. ''Osim kada ih se smješta u ćelije i u pratnji stražara, zatvorenici mogu provesti godine bez dodira drugog ljudskog bića'', napisano je u izvješću.

Jedan bivši zatvorenik Supremax je opisao kao ''visokotehnološku verziju pakla osmišljenu da ugasi sva osjetila'', to je zatvor svih zatvora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene