Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro će se znati sudbina

Ekvador navodno ukida zaštitu Assangea, hoće li biti izručen SAD-u?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekvador je sve bliži povlačenju azila osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu i izbacivanju iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu u kojem boravi zadnjih šest godina, objavio je u subotu američki istraživački novinar Glenn Greenwald.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno u petak je posjetio Veliku Britaniju i susreo se s dužnosnicima kako bi dovršio sporazum pod kojim bi zaštita Juliana Assangea bila ukinuta, nakon čega će biti predan britanskim vlastima, piše Glenn Greenwald na svojoj internetskoj stranici Intercept.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP) "Ugrozio našu nacionalnu sigurnost" Ekvadorski predsjednik: "Assange je naše veleposlanstvo koristio kao špijunski centar"

Julian Assange, australski državljanin, u ekvadorskom je veleposlanstvu od 2012. godine kad je optužen za seksualno napastovanje u Švedskoj. Unutar veleposlanstva ne smije biti uhićen.

Švedska je u međuvremenu odustala od optužnice, no Assange vjeruje da će, ako napusti zgradu, biti izručen Sjedinjenim Državama gdje će biti ispitan o aktivnostima WikiLeaksa.

Izvor blizak ekvadorskom ministarstvu vanjskih poslova potvrdio je Interceptu da bi dogovor oko Assangea trebao biti postignut u narednim tjednima, ako već i nije došlo do njega.

Greenwald je najpoznatiji po objavi otkrića zviždača Edwarda Snowdena o američkoj agenciji za nacionalnu sigurnost. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene