Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u kalifatu

Nema glazbe ni Svjetskog prvenstva. Kazne su - razapinjanje i smaknuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iračke vlasti još ne mogu potvrditi autentičnost prve video snimke na kojoj se pojavljuje vođa islamističkih militanata koji su proglasili kalifat.

Uništenom i ratom razorenom Iraku prijeti raspad, a ekstremni islamisti opasnost su i za zapadne države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ujedinjuje li se ratom rastrgana zemlja? Irak u borbi protiv Islamske države briše etničke i sektaške podjele Slika nije dostupna Izvan kontrole Džihadisti objavili snimke samoubilačkih napada i masovnih pogubljenja Iračana

Džihadisti Islamske države Iraka i Levanta brzo su, gotovo bez otpora zauzeli gradove u Iraku. Granice Kalifata koji su proglasili nisu jasno definirane, a protežu se od Alepa na sjeveru Sirije do Dijale na istoku Iraka.

Provode šerijatsko pravo, pa se žene moraju potpuno pokriti, nema alkohola u restoranima, nema glazbe, ni gledanja Svjetskog nogometnog prvenstva. Ako netko to čini, kazna je brutalna: razapinjanje i smaknuće.

'Ja sam određen za vašeg vođu, ali nisam bolji od vas i ako mislite da sam u pravu, pomozite mi, a ako mislite da sam u krivu, savjetujte me i uputite na pravi put', rekao je Abu Bakr Al-Baghdadi, kalif.

ISIL napao crkvu, oteo svećenike u Iraku

Ovdje nije riječ samo o unutarnjem sukobu u Iraku. Za prevlast se bore Iran i Saudijska Arabija, odnosno riječ je o sukobu šijita i sunita - dva pravca islama koja različito tumače svoju vjeru.

Islamska država nema mnogo boraca, ali su iskoristili nezadovoljstvo iračkih sunita i brojnih nezadovoljnih skupina. Zanimljivo je kako su u borbi protiv ovih islamista na istoj strani Amerika i Iran, i sirijski režim kojeg Amerikanci žele srušiti. A uz to još Turska koja ratuje s Kurdima na svom teritoriju, mogla bi štititi Kurde u Iraku.

Prijetnja zapadu

'Ovdje iz Karbale pozivamo sve građane koji mogu nositi oružje i boriti se u obranu zemlje, naroda, svetih mjesta. Neka se prijave i pridruže snagama sigurnosti kako bi ispunili svoju svetu dužnost', rekao je Abdul-Mahdi al-Karbalaie, predstavnik velikog ajataloha Ali Al-Sistanija.

Prijetnja Zapadu su osobe koje imaju državljanstva raznih zemalja i slobodno se mogu kretati. Prema istraživanju jednog francuskog tjednika samo ih je u Europskoj Uniji oko 2.000, od čega najviše u Francuskoj - procjenjuje se 700. Toliko ih je i u Rusiji, a u SAD-u 70, Saudijskoj Arabiji 2.500, Australiji 250, a na Kosovu 120. BiH i Hrvatska se ne spominju.

'Imamo braću iz Bangaldeša, Iraka, Kambodže, Australije, Britanije - ujedinio nas je cilj da pronesemo Alahovu riječ. To je naš zadatak', kaže Abu Muthanna Al Yemeni, britanski državljanin.

Iračkoj vojsci pomogli su i kurdski borci - pešmerge. Kurdi, jedini narod čiji identitet ne određuje religija, najavljuju referendum o neovisnosti. Irak bi se mogao raspasti na tri dijela - sjever koji je i sada pod potpunom kontrolom Kurda, sunitski zapad i šijitski jug.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene