Rafinerija u Bosanskom Brodu (Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL)
Rafinerija u Bosanskom Brodu (Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL)

Sinoćnja eksplozija u rafineriji u Bosanskom Brodu nije prva katastrofa koja se ondje dogodila. Još 2011. došlo je do eksplozije u kojoj je također bilo stradalih.


Katastrofa koja se ponavlja odigrala se i sinoć u Bosanskom Brodu, BiH gradu uz samu granicu s Hrvatskom i neposrednoj blizini Slavonskog Broda. Kobna eksplozija u tamošnjoj rafineriji nije prva koja je za posljedicu imala žrtve.

Vezani članci Rafinerija u Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 U Slavonskom Brodu potpisan ugovor koji bi trebao biti prvi korak prema rješenju onečišćenja zraka Mirko Trifunović iz Bosanskog Broda (Foto: Dnevnik.hr) Svjedočanstva nakon eksplozije u rafineriji: "Sve je letjelo, prozori, vrata, stolice... stakla je bilo na sve strane“

Još u siječnju 2011., u jutarnjim satima, stanovnike je alarmirala eksplozija koja se dogodila u bosanskobrodskoj rafineriji. Ozlijeđeno je nekoliko radnika koja su s opeklinama prevezeni u bolnicu. Navodno je i mjesec dana prije toga u rafineriji buknuo požar, ali je zataškan, izvijestio je tada Dnevni Avaz.

Rafinerija u Bosanskom Brodu sagrađena je 30-ih godina prošlog stoljeća, rekonstruirana je u 60-ima i nakon rata nije radila. Postrojenja su bila potpuno zapuštena. Sredinom 2007. godine rafineriju preuzima ruski NaftegazInkor i tada počinju svi problemi.

Pogon je primarno sagrađen za preradu libijske ili arapske nafte s malom količinom sumpora. No, Rusi u njoj prerađuju rusku naftu koja sadrži iznimno velike količine sumpora.

Rusi su se obvezali dograditi strojeve koji prerađuju sirovu naftu, tako da zadovoljavaju ekološke standarde, ali i bez tih promjena dozvoljen im je nesmetan rad.

Rafinerija nije smještena u Hrvatskoj, ali zrak ne mari za granice. Tako se stanovnici Slavonskog Broda već godinama žale na onečišćenje zraka uzrokovano radom rafinerije u susjednoj državi. A nakon ove eksplozije u Savi je primijećena i naftna mrlja.