Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz nesreća

Bosanski Brod: Još 2011. u eksploziji je ozlijeđeno nekoliko osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sinoćnja eksplozija u rafineriji u Bosanskom Brodu nije prva katastrofa koja se ondje dogodila. Još 2011. došlo je do eksplozije u kojoj je također bilo stradalih.

Katastrofa koja se ponavlja odigrala se i sinoć u Bosanskom Brodu, BiH gradu uz samu granicu s Hrvatskom i neposrednoj blizini Slavonskog Broda. Kobna eksplozija u tamošnjoj rafineriji nije prva koja je za posljedicu imala žrtve.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpisivanju će nazočiti Predsjednica U Slavonskom Brodu potpisan ugovor koji bi trebao biti prvi korak prema rješenju onečišćenja zraka Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) "Zrak u žutom" Slavonski Brod nakon incidenta: Život se vraća u normalu, idući tjedan bit će poznat uzrok eksplozije

Još u siječnju 2011., u jutarnjim satima, stanovnike je alarmirala eksplozija koja se dogodila u bosanskobrodskoj rafineriji. Ozlijeđeno je nekoliko radnika koja su s opeklinama prevezeni u bolnicu. Navodno je i mjesec dana prije toga u rafineriji buknuo požar, ali je zataškan, izvijestio je tada Dnevni Avaz.

Rafinerija u Bosanskom Brodu sagrađena je 30-ih godina prošlog stoljeća, rekonstruirana je u 60-ima i nakon rata nije radila. Postrojenja su bila potpuno zapuštena. Sredinom 2007. godine rafineriju preuzima ruski NaftegazInkor i tada počinju svi problemi.

Pogon je primarno sagrađen za preradu libijske ili arapske nafte s malom količinom sumpora. No, Rusi u njoj prerađuju rusku naftu koja sadrži iznimno velike količine sumpora.

Rusi su se obvezali dograditi strojeve koji prerađuju sirovu naftu, tako da zadovoljavaju ekološke standarde, ali i bez tih promjena dozvoljen im je nesmetan rad.

Rafinerija nije smještena u Hrvatskoj, ali zrak ne mari za granice. Tako se stanovnici Slavonskog Broda već godinama žale na onečišćenje zraka uzrokovano radom rafinerije u susjednoj državi. A nakon ove eksplozije u Savi je primijećena i naftna mrlja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene