O sigurnosnoj situaciji u Europi, reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović razgovarala je sa šefom Sigurnosno obavještajne agencije Danijelom Markićem, koji sudjeluje na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.


Sigurnosna konferencija u Münchenu počela je u sjeni rasta tenzija na istoku Ukrajine. Na konferenciji sudjeluje i Hrvatska. 

Vezani članci Daniel Markić, ravnatelj SOA-e Šef SOA-e za Dnevnik Nove TV otkrio je li se cijepio, a o biranju strane između premijera i predsjednika kaže: "Kad bi se to desilo, to bi bio moj posljednji radni dan." Slika nije dostupna Zajednički prijedlog predsjednika i premijera: Daniel Markić trebao bi još četiri godine biti na čelu SOA-e

"S obzirom na COVID ove godine još manji broj službi je pozvan, međutim, hrvatska služba je pozvana što je za nas - vrlo značajna stvar. Glavna tema naših razgovora je situacija oko Ukrajine i Rusije", rekao je šef SOA-e Danijel Markić. 

Na pitanje kako gleda na to kada njihovi krajnji korisnici, političari "dilaju", medijima izvješća, odgovara: "Znate da okupljanje oružanih snaga Rusije na granici traje već nekoliko mjeseci, nekoliko zemalja, posebno SAD su zabrinuti oko toga i odlučili su o tome javno govoriti. Ne samo da komuniciraju svoje obavještajne podatke s nama, ali dijele zatim s drugim nadležnim institucijama s kojima ne razgovaraju inače i s vama medijima", rekao je Markić i dodao: "Specifičan način komunikacije znači da informacije izlaze vrlo brzo van". 

Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV Što građani misle o Milanovićevoj komunikaciji, odnosu s premijerom i namjeravaju li mu opet dati glas?

Na pitanje izlaze li informacije selektivno ili integralno, Markić odgovara: "Integralno ne, jer izvori informacija ne mogu biti otkriveni, ali dosta toga izlazi. Da li to znači da znamo što će biti na kraju, mislim da to nitko ne zna. Pa ne znaju ni te glavne osobe koje vode te procese u toj regiji", rekao je šef SOA-e.

Urednicu vanjske politike Dnevnike Nove TV zanimalo je raspravlja li se na konferenciji o BiH i Crnoj Gori.

"Uvijek se o tome razgovara i kad se vraćamo na situaciju između Ukrajine i Rusije, vi znate da ta situacija nama nije ista, ali je slična. Biti zemlja s okupiranim područjem i željom da se ta područja oslobađaju i činjenicom da na okupiranim područjima budu provokacije, sve je to nama poznato, tako da dijelimo i svoja iskustva", odgovorio je Markić.

Premijer Plenković i Janez Janša zajedno putovali Može prijevoz do Ljubljane? Susjedi tražili uslugu jer je njihov zrakoplov na servisu

"I pitanje BiH je iznimno bitno za Hrvatsku, da ne ponavljam riječi državnog vrha, poznata su hrvatska stajališta. O tome treba i dalje razgovarati, jer trenutno ne vidimo nekog velikog uspjeha u tom dijelu", napominje šef SOA-e. 

"Stav EU je da bi se ukoliko ne dođe do nužnog političkog dijela izborne reforme mogli očekivati sigurnosni incidenti u BiH" kazala je Petrović.  

Markić ne misli da je područje BiH na rubu rata. 

Predsjednik Zoran Milanović Milanović ponovo prozvao Plenkovića: "Junak kasno na bojište stiže..."

"Ne mislim da smo u regiji na rubu nekog rata, ali ništa nije za isključiti, posebno ako se pogoršava situacija na rusko - ukrajinskoj granici i onda bismo mogli očekivati reperkusije. Moramo biti oprezni - određene političke osobe u regiji znaju biti jako glasne, ali nema tu velike dubine. Što vidite, to dobijete. Puno ima tamo sugovornika, u BiH su tri strane i tri strane trebaju za dogovor. Određene strane koje su malo tiše i u boljoj poziciji bi sigurno mogle biti konstruktivnije", kazao je šef SOA-e.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju