Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako protiv radikalizma i džihadizma

Ugledni svjetski ekonomist 'otvara oči Zapadu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički i ekonomski sustav na Bliskom istoku postao je krhak jer je gotovo svo bogatstvo koncentrirano u rukama nekoliko državica i vladarskih obitelji.

Godinu dana nakon izlaska svjetski poznatog djela 'Kapital u 21. stoljeću', jedan od najutjecajnijih ekonomista Thomas Piketty, koji je ove godine bio i u Hrvatskoj, iznio je teoriju da je glavni pokretač terorizma, među ostalim i Islamske države, nejednakost, a za to su u velikoj mjeri krive zapadne zemlje.

U blogu objavljenom u francuskom listu Le Monde Piketty piše da je ekonomska nejednakost na području Bliskog istoka generator nejednakosti u političkom i društvenom sustavu, a to dovodi do jačanja radikalnih ideja te, u konačnici, do terorizma. Na Bliskom istoku, navodi Piketty, bogatstvo od eksploatiranja nafte koncentrirano je u rukama nekoliko malih monarhija, koje kontroliraju između 60 i 70 posto prihoda, a s druge strane u tim državama živi tek 10 posto stanovnika tog područja, prenosi Independent.

Nije precizirao o kojim je državama riječ, samo da se nalaze između Egipta i Irana, ali se može zaključiti kako je riječ o Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Bahreinu i Omanu.

U ruskim napadima u Siriji 1500 mrtvih u dva mjeseca

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..."

Unutar tih monarhija mali broj ljudi kontrolira većinu bogatstva, dok je velika većina stanovnika, uključujući žene i izbjeglice, u svojevrsnom polu-ropstvu. Takvi su ekonomski uvjeti, smatra Piketty, postali opravdanje za rat džihadistima, zajedno s nizom ratova u regiji u kojima su svoje prste imale i zapadne sile. Primjer tomu je i Zaljevski rat, u kojem su se savezničke snage angažirale ne bi li vratile naftna polja tamošnjim emirima, a što je za posljedicu imalo i rast napetosti u cijeloj regiji.

'Te režime vojno i politički podržavaju zapadne sile, presretne što mogu dobiti neke mrvice da bi financirale svoje nogometne klubove ili prodale nešto oružja. Nije ni čudo da naše lekcije o socijalnoj pravdi i demokraciji nisu pretjerano prihvaćene među mladima na tom području', ističe Piketty i naglašava kako je terorizam ukorijenjen u takvoj nejednakosti najbolje suzbijati ekonomski.

Kako bi povratile kredibilitet među onima koji ne uživaju u bogatstvu ove regije, zapadne zemlje bi trebale pokazati da im je više stalo do društvenog razvoja tog područja nego do vlastitih financijskih interesa i odnosa s vladajućim obiteljima. Način da to učine jest osigurati da se novcem od nafte potiče regionalni razvoj, uključujući i znatno poboljšanje obrazovanja.

Gledajući pak iz pozicije Europljanina i Francuza, Piketty ističe da Europa mora odustati od politike štednje i oživjeti model integracije te otvaranja novih radnih mjesta za izbjeglice te navodi da je Stari kontinent prije izbijanja financijske krize prihvaćao milijun imigranata godišnje.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene