Stotine mrtvih kornjača i drugih životinja isplutale su na obalu Šri Lanke nakon što se zapalio i potonuo teretni brod pun otrovnih kemikalija. Radi se o najtežoj morskoj katastrofi u zemlji.

Galerija


Požar je izbio krajem svibnja na brodu MV X-Press Pearl, registriranom u Singapuru. Kapetan broda požar je prijavio dok se približavao luci Combo. Vatru su pokušali ugasiti indijska obalna straža, zrakoplovstvo i mornarica.

Vezani članci Požar na brodu traje već šest dana VIDEO Dramatični prizori: Požar na brodu koji prevozi kemikalije bjesni već šesti dan, krhotine padaju u more Tanker, arhiva (Foto: AFP) Ekološka katastrofa: 400 tona nafte izlilo se blizu kineske obale u sudaru tankera i teretnog broda

Na teretnom dijelu broda je bilo 1486 spremnika u kojima je, između ostalog, bilo 25 tona dušične kiseline, metanola i natrijeva hidroksida. U njegovim spremnicima bilo je 350 tona nafte i plastika. Brod je potonuo 2. lipnja.

"Otrovne tvari koje su iscurile s broda ubile su najmanje 176 kornjača, 20 dupina i četiri kita", rekla je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Madawa Tennakoon. Leševe mrtvih životinja i smeće koje je doplutalo na obalu čisti grupa volontera, piše The Guardian.

"Tijekom sezone jugozapadnog monsuna morska bića nikad ne ugibaju na ovakav način. Većina ih je na obalu isplutala nakon što je uginula pogođena posljedicama brodoloma", dodala je.

Kapetan broda pojavio se na sudu u četvrtak. U tijeku je postupak u kojemu se traže odgovorni za nesreću koja je, prema mišljenju stručnjaka za zaštitu okoliša Šri Lanke, najgora ekološka katastrofa koju je prouzročio čovjek.

Za nanesenu štetu Vlada je optužila kapetana broda Tyutkala Vitalija i još 14 osoba. Vitaliju je zabranjen izlazak iz zemlje do kraja sudskog postupka.