Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz obalu Šri Lanke

VIDEO Dramatični prizori: Požar na brodu koji prevozi kemikalije bjesni već šesti dan, krhotine padaju u more

Požar na teretnom brodu X-Press Pearl koji u kontejnerima prevozi i kemikalije bijesni već šesti dan uz obalu Šri Lanke. Pomoć u gašenju stiže iz Indije i Europe, a posada je na vrijeme evakuirana.

S požarom se bori pet vatrogasnih brodova, a u gašanje se uključila i mornarica Šri Lanke te je danas stigla pomoć iz Indije, no gust, crni dim i dalje suklja u zrak. U pomoć stiže i posebna vatrogasna oprema iz Europe.

Lokalni ribari upozoreni su da ne ribare u blizini, a vjeruje se kako je nekoliko kontejnera potonulo. Dijelovi i krhotine zapaljenog broda i kontejnera stigli su i do obale Šri Lanke, a vlasti upozoravaju građane da ne prilaze jer bi materijal mogao biti kontaminiran.

Svih 25 članova posade broda je na vrijeme evakuirano.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RGN fakultet donosi Matija, Danica i Marko izabrali su neke od najplaćenijih i najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj, evo čime se bave

Brod iz Singapura planuo je prošlog četvrtka dok je na vezu, 18 kilometara od glavnog grada Columba, čekao ulazak u luku.

Brod je među 1486 kontejnera prevozio i oko 25 tona dušične kiseline koja je utovarena 15. svibnja u indijskoj luci Hazira, javlja AP.

Izvršni predsjednik X-Press Feedersa, Tim Hartnoll, za portal Splash247 rekao je da za curenje kiseline kriva loša ambalaža, što je posada otkrila dok je bila u Arapskom moru, tisućama kilometara daleko od Šri Lanke.

Pročitajte i ovo Zaštitna maska bačena u more Svake minute baci ih se 3 milijuna Dijelovi će ostati u prirodi i do neke iduće epidemije, a dio će završiti i na našem stolu: Stručnjaci objašnjavaju koliko maskama treba da se razgrade

Kapetan broda tada je kontaktirao dvije luke - Haziru na zapadnoj obali Indije i Hamad u Kataru - tražeći iskrcaj dotičnih kontejnera, no zahtjevi su odbijeni, a brod koji je isporučen iz brodogradilišta u Kini ove veljače krenuo je put Šri Lanke.

"Bio je to slučaj sindroma - nije u mom dvorištu", rekao je Hartnoll.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reagirajmo dok nije prekasno Klimatske promjene, novi virusi i zagađen zrak: Zadiranje u svjetske šume može nas koštati života

Požar se u međuvremenu proširio s kontejnera i na most broda, a vodstvo tvrtke kaže da je šteta na brodu i teretu stopostotna.

Još nije poznato kolika je šteta za okoliš.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene