Prosvjedi u Sjedinjenim Državama
Prosvjedi u Sjedinjenim Državama Foto: Afp

Dvojica članova TV ekipe Reutersa zadobila su u subotu navečer u Minneapolisu ozljede gumenim mecima koje je ispalila policija dok su snimali prosvjede protiv policijske brutalnosti.


Incident se dogodio pošto su su pripadnici snaga sigurnosti, nedugo nakon početka policijskog sata upali među petstotinjak prosvjednika okupljenih na jugozapadu grada.

Snimke Julija-Cesara Chaveza prikazuju policajca koji cilja izravno u snimatelja dok njegovi kolege ispaljuju gumene metke i bacaju suzavac da bi rastjerali okupljene prosvjednike.

Prosvjedi u Sjedinjenim Državama - 2 Prosvjedi u SAD-u ne jenjavaju: U neredima ima ozlijeđenih i među policijom i među prosvjednicima

"Policajac kojega snimam okreće se i usmjerava svoju pušku s gumenim mecima izravno prema meni", kaže na snimci Chavez.

Nekoliko trenutaka kasnije Chaveza i Reutersova savjetnika za sigurnost Rodneya Sewarda pogađaju gumeni meci pri snimanju s obližnje policijske postaje.

Na snimkama, koje su napravljene u trenucima dok su se pokušali skloniti, čuje se nekoliko pucnjeva, a Seward viče: "Gumeni metak me pogodio u lice."

 

''Nismo jedini, i nisu ozlijeđeni samo novinari. Vidio sam puno ljudi koji šepaju u gomili nakon što su također pogođeni gumenim mecima. Prosvjednici su meta. Volonteri vatrogasci, studenti medicine, medicinske sestre pokušavaju pomoći ozlijeđenima'', napisao je Chavez na Twitteru.

Ozlijede ruku i vrata

Na novinarsko pitanje o incidentu glasnogovornik policijske uprave Minneapolisa, John Elder zatražio je kopiju video snimke i nije ga odmah želio komentirati.

Kasnije na snimci vidi se liječnik koji Sewardu, ranjenom ispod lijevog oka, pruža pomoć. Obojica Reutersovih zaposlenika zadobila su ozljede ruku, a Chavez je pogođen i u vrat.

Jasno se vidjelo da su obojica, i Seward i Chavez, novinari, jer je Chavez u rukama imao kameru te je oko vrata nosio press iskaznicu. Seward je nosio neprobojni prsluk na kojemu je bila pričvršćena press iskaznica.

Jaylen Brown Košarkaš Boston Celticsa vozio čak 15 sati kako bi mogao sudjelovati u prosvjedu

Incident je posljednji u nizu napada na novinare koji prate prosvjede diljem Sjedinjenih Država nakon smrti Georgea Floyda u Minneapolisu.

Afroamerički novinar CNN-a uhićen je pred kamerama dok je u petak bio na zadatku u Minneapolisu.

Odbor novinara za slobodu tiska je, po pisanju New York Timesa, dobio desetak izvještaja o napadima ili prijetnjama upućenim novinarima tijekom nedavnih prosvjeda u Americi.