Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Makroekonomska situacija

UPOZORENJE EUROPSKE KOMISIJE: Hrvatskoj je potrebna dubinska analiza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na početku novog Europskog semestra, Europska komisija je u četvrtak utvrdila da je Hrvatska u skupini od 16 zemalja za koje je potrebno provesti dubinsku analizu makroekonomske situacije kako bi se vidjelo da li se makroekomske neravnoteže smanjuju ili povećavaju.

Rezultate dubinske analize Komisija će objaviti u veljači sljedeće godine, zajedno s analizom ekonomskih politika u svim zemljama članicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

Komisija je u četvrtak objavila Godišnji pregled rasta u EU, Izvješće o mehanizmu upozorenja i Zajedničko izvješće o zapošljavanju. Objavljivanjem tih dokumenta započinje Europski semestar, mehanizam za koordinaciju ekonomskih politika unutar EU-a kako bi se izbjeglo ponavljanje financijske i dužničke krize.

Bruxelles o uvođenju 'mini-Schengena': 'Ne želimo komentirati glasine'

U Izvješću o mehanizmu upozorenja Komisija je konstatirala rizike za Hrvatsku u pogledu održivosti vanjskog i javnog duga i prilagodbe tržišta rada.

"Stoga Komisija smatra korisnim, a uzimajući u obzir i identifikaciju prekomjernih neravnoteža u veljači, da dublje analizira ustrajnost makroekonomskih rizika i i nadgleda napredak u smanjenju neravnoteža", kaže se u dokumentu.

Komisija je u veljači ove godine zaključila da Hrvatska ima prekomjerne makroekonomske neravnoteže koje traže odlučnu političku akciju i specifični nadzor, posebice u vezi s rizicima koji se odnose na slabu konkuretnost, velike vanjske obveze i rastući javni dug, slabo upravljaje javnim sektorom i slabe rezultate u zapošljavanju u kontekstu prigušenog rasta.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene