Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organiziran prosvjed

Vozači autobusa nakon sastanka s Butkovićem: "Nismo dobili nikakva jamstva, borba se nastavlja"

Aktualno Galerija Prosvjed vozača autobusa - 2 Prosvjed vozača autobusa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed vozača autobusa - 1 Prosvjed vozača autobusa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed vozača autobusa Prosvjed vozača autobusa Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed vozača autobusa Galerija 1/4 >>
Vozači i ostali radnici u autobusnom prijevozu okupili su se ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Nakon sastanka s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem sindikalisti su poručili da se borba nastavlja.

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i sindikata zaposlenih u javnom linijskom autobusnom prijevozu organizirali su veliki prosvjed radnika u toj djelatnosti ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture zbog opasnosti od prekida pružanja usluga.

Predsjednik Saveza samostalnog sindikata Hrvatske Mladen Novosel kazao je da su se okupili kako bi zatražili veće plaće, sigurnost radnih mjesta i potpisivanje sektorskog kolektivnog ugovora.

"Ispred ministarstva smo, a ne ispred tvrtki koje okupljaju javne prijevoznike. Danas su ovdje predstavnici 7000 radnika. Vozači trenutno voze i održavaju linije, nismo zaustavili promet u Hrvatskoj, što ne znači da, ako rezultata prosvjeda ne bude - nećemo", rekao je Novosel.

Prosječna plaća u Sloveniji 1100 eura

"1100 eura je prosječna neto plaća vozača autobusa u Sloveniji. Znate dobro koliko je kod nas. Ovdje smo da zaštitimo naša radna mjesta", dodao je.

"Javni linijski prijevoz treba urediti, krajnji rok je bio prosinac 2019. godine. Ovo ministarstvo otada nije ništa učinilo da županije sklope ugovore o javnom linijskom prijevozu kako bi građani imali jamstvo da će ih imati tko prevesti na posao ili liječniku i da ne moraju seliti", rekao je i dodao da su to učinile jedino Zagrebačka i Koprivničko-križevačka županija.

"Ostale županije su taktizirale, zamirisalo im je 700 milijuna kuna koje se mora tijekom godine namijeniti za osiguravanje linijskog prijevoza", kazao je Novosel.

"Javnolinijski prijevoz nije profitabilna vožnja, tu se ne voze turisti, to je vožnja onih koji ne mogu plaćati visoke cijene karata. Naš je ključni interes sektorski kolektivni ugovor", kazao je i dodao da bi ugovorom radnicima bila zajamčena, između ostalog, i minimalna plaća.

Navodi primjer tvrtki u kojima vozači rade za minimalac na bankovni račun, a ostatak novca dobivaju na ruke.

"Mi ćemo otići ministru Olegu Butkoviću i reći da inzistiramo na stvaranju uvjeta za ljude, ljude moramo zaštititi, a ne tvrtke i one koji traže samo veći profit", rekao je Novosel.

Sastali se s ministrom Butkovićem

Nakon sastanka Novosel je rekao da od ministra Butkovića nisu čuli ništa novo što već nisu znali.

"Mi možemo pričati i prenijeti da je ministar rekao kako je učinio osobno sve, kao i ministarstvo. Jamstvo za očuvanje radnih mjesta i dobivanje većih plaća nije dobiveno, borba se nastavlja prema onima koji trebaju ugovore sklopiti", dodao je.

"Poruka županima - krenite u realizaciju, nastavite daljnju provedbu usluga, pripremimo se svi za javne natječaje onda kad ćemo za to biti spremni", kazao je Novosel.

"Sindikati će u narednim danima, ako će biti potrebno, napraviti štrajk na razini svih županija, ali ne za agregatore i platforme", poručio je.


Pročitajte i ovo Autobusni prijevoznici - 3 upiru u ministarstvo Za srijedu najavljen prosvjed u javnom linijskom autobusnom prijevozu: "Prihodi više ne pokrivaju troškove"  

Čelnici sindikata u najavi prosvjeda su zatražili hitnu primjenu Uredbe 1370/2007 EU, koja je propisala da županijski javni linijski prijevoz treba biti uspostavljen na teritoriju cijele Hrvatske najkasnije do 3. prosinca 2019., kako su to učinile i druge članice EU.

Pročitajte i ovo Autobusni prijevoznici - 1 Kriza u sektoru Autobusni prijevoznici traže četiri mjere za pomoć, strah ih je i ograničenja točenja goriva  

Traže i da se ne krše pravni akti na nacionalnoj i europskoj razini i ugrožava sedam tisuća radnih mjesta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene