Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Gušenje slobode izražavanja'

Egipat: Uz jamčevinu pušten satiričar koji je 'vrijeđao' Mursija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatski istražitelji ispitali su i uz jamčevinu u nedjelju pustili vodećeg televizijskog satiričara, optuženog da je uvrijedio predsjednika države i islam, a taj je slučaj povećao oporbeni strah od gušenja slobode izražavanja.

Basem Jusef predao se u subotu kad je glavni tužitelj izdao uhidbeni nalog, a pušten je uz jamčevinu od 15 tisuća egipatskih funta (oko 13 tisuća kuna), objavljeno je iz ureda državnog odvjetnika. Jusef se proslavio satiričnom online emisijom nakon ustanka kojim je 2011. svrgnut predsjednik Hosni Mubarak. Njegovu emisiju, koju uspoređuju s Daily Showom američkog satiričara Jona Stewarta, danas emitira egipatska televizija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otmice i mučenja Bivši egipatski predsjednik osuđen na 20 godina zatvora Slika nije dostupna Zbog poticanja na nasilje i kaos Egipat na smrt osudio glavnog vođu Muslimanskog bratstva

>> Egipat: Uhićen tv-voditelj zbog 'uvrede' predsjedniku Mursiju

Komičar je optužen, među ostalim, da je potkopavao ugled islamističkoga predsjednika Mohameda Mursija, a uhidbeni nalog izdan je na temelju četiriju pritužbi Mursijevih sljedbenika. Jusef je u emisiji nosio golem šešir nalik onome kakav je imao Mursi kad je početkom ožujka u Pakistanu primio počasnu titulu, a s istim šeširom na glavi došao je i u ured državnog odvjetnika.

Oporba strahuje od gušenja slobode izražavanja u postmubarakovskom Egiptu. "Riječ je o sve snažnijem sužavanju prostora za kritičko izražavanje", rekao je Heba Morajef iz Human rights Watcha, a ugledni liberalni političar Mohamed ElBaradei rekao je da tako postupaju samo "fašistički režimi". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene