Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon jučerašnjeg krvoprolića

Egipat: Stanje napeto, ali zasad mirno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipat se u četvrtak priprema na novi dan pod visokom napetošću nakon krvavog rastjerivanja prosvjeda u Kairu kojim se zahtijevao povratak predsjednika Mohameda Mursija a u kojima je smrtno stradalo 280 osoba prema službenim podacima te 2200 prema podacima Muslimanskog bratstva.

Nijedan incident nije zabilježen u četvrtak ujutro u zemlji gdje je došlo do smirivanja u srijedu manje od sat vremena nakon stupanja na snagu policijskog sata. Smirivanje bi moglo biti samo privremeno jer je napetost i dalje visoka u zemlji gdje su islamisti pozvali na nove prosvjede dok su snage reda upozorile da neće dopustiti nikakvo okupljanje, nakon što su preuzele nadzor nad dva trga u Kairu gdje su pristaše Mursija kampirale mjesec i pol dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Let Pariz - Kairo NESTANAK ZRAKOPLOVA Nastala zbrka oko pronalaska olupine Slika nije dostupna Napadači otvorili vatru Kairo: Turisti napadnuti dok su prilazili autobusu

>> U Egiptu izvanredno stanje, ElBaradei dao ostavku

Nakon dana smrtonosnih sukoba, vlasti su uvele izvanredno stanje i policijski sat u pola pokrajina, među kojima u onima u kojima se nalaze Kairo i Aleksandrija.

Egipatske vlasti objavile su da je poginulo 235 civila i 43 policajca u zemlji. No brojka je vjerojatno viša s obzirom da je novinar agencije France presse izbrojao 124 tijela samo na Trgu Raba al-Adavija, glavnom uporištu pro-Mursijevih prosvjednika u Kairu, gdje je ministarstvo zdravstva izbrojalo 61 mrtvu osobu.

Muslimansko bratstvo objavilo je da je 17-godišnja kći jednog od njihovih glavnih čelnika Muhameda al-Beltaguija također ubijena. Ukupno Muslimansko bratstvo govori o 2200 mrtvih i više od 10.000 ranjenih.

Dok je dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed ElBaradei dao ostavku na mjesto zamjenika predsjednika odbijajući "snositi posljedice odluka s kojima se nije slagao", premijer kojega je imenovala vojska Hazem Beblavi pohvalio je policiju zbog "velike suzdržanosti".

Međunarodna zajednica koja je pokušala s posredovanjem kako bi se izbjegao dramatičan ishod osudila je upotrebu nasilja za rastjerivanje dva okupljališta tisuća islamista pristiglih sa ženama i djecom zahtijevati povratak na vlast prvog demokratski izabranog predsjednika u zemlji.

SAD snažno osudio nasilje u Egiptu, poziva na političko rješenje

SAD snažno osuđuje nasilje u Egiptu, poziva na okončanje izvanrednog stanja što je prije moguće i poziva sve strane na traženje političkog rješenja, izjavio je u srijedu američki državni tajnik John Kerry. "Događaji su za žaljenje i rade protiv težnji Egipta za mirom i istinskom demokracijom", kazao je Kerry novinarima u State Departmentu. Prema njegovim riječima, "Egipćani u vladi i izvan nje moraju ustuknuti, smiriti stanje i izbjeći daljnji gubitak života".

Nakon što je u sukobima sa snagama sigurnosti ubijeno više od 200 osoba, pristaša svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, SAD je priopćio da i dalje razmatra politiku pomoći Egiptu. "S obzirom na posljednja događanja i ona u protekla dva tjedna nastavit ćemo ne samo pratiti zbivanja već ćemo i preispitati posljedice po naše šire odnose, uključujući i pomoć", kazala je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Godišnja američka, uglavnom vojna pomoć Egiptu iznosi 1,55 milijardi dolara. Egipat je jedan od ključnih američkih saveznika na Bliskom istoku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene