Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Egipatske vlasti pojačale su mjere sigurnosti oko crkava, nakon što je u novogodišnjoj noći u samoubilačkom bombaškom napadu na koptsku crkvu u Aleksandiji poginula 21 osoba, dok ih je skoro stotinu ranjeno.


Ministarstvo unutarnjih poslova rasporedilo je oko crkava više teško naoružanih policajaca i agenata u civilu, a na prilazima postavljene su cestovne prepreke. Automobilima je prema najnovijoj odredbi zabranjeno parkiranje u blizini crkava.

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo obratio se vjernicima: ''Neka ovo bude prilika za sve da otkriju obitelj kao kolijevku života i izvor mira'' Kardinal Josip Bozanić Kardinal Bozanić uputio tradicionalnu čestitku vjernicima: ''Ako želimo vidjeti i stići daleko trebamo biti blizu''

Prema izvješćima medija, na jugu zemlje je privedeno stotinjak osumnjičenih osoba, ali bez navođenja pojedinosti. U nedjelju je, prema naputku ministra obrazovanja Ahmeda Zakija Badra, u svim školama i sveučilištima održana minuta šutnje za žrtve bombaškog napada. Nastavnicima je rečeno da na satovima moraju govoriti o nacionalnom jedinstvu i prenijeti vladino stajalište da je napad u Aleksandriji bio 'teroristički, a ne vjerski napad'.

>> 'Odgovornima za taj barbarski i gnjusan čin se treba suditi'

>> Bombaški napadi u Egiptu i Nigeriji, 6 mrtvih u tornadu u SAD-u

Kršćani čine oko 10 posto egipatskog stanovništva koje broji 79 milijuna ljudi. Kopti se pripremaju za skorašnju proslavu Božića po julianskom kalendaru. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju