Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama osudio napade u Egiptu i Nigeriji

'Odgovornima za taj barbarski i gnjusan čin se treba suditi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama je osudio napade u Egiptu i Nigeriji u novogodišnjoj noći i ponudio je pomoć Sjedinjenih Država vladama u Kairu i Abuji, priopćila je Bijela kuća.

'Odlučno osuđujem užasne terorističke napade koji su se dogodili u Egiptu i u Nigeriji', rekao je Obama u priopćenju koje je Bijela kuća objavila sa Havaja, gdje američki predsjednik provodi božićne i novogodišnje blagdane.

Pročitajte i ovo Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti Vojnici koji se bore protiv Boko Harama Otmica iz škole Djevojčica koju je prije 10 godina oteo Boko Haram spašena je, ali nije bila sama...

U noći na subotu 21 osoba je poginula, a 79 je ranjeno u napadu koji se dogodio ispred crkve u Aleksandriji, na sjeveru Egipta. Taj napad u kojemu je upotrijebljen eksploziv, 'najvjerojatnije' je djelo bombaša samoubojice, ocjenjuju vlasti.

'Počinitelji ovog napada očito su ciljali na kršćanske vjernike i nemaju nimalo poštovanja prema ljudskom životu i ljudskom dostojanstvu', rekao je Obama, poželjevši da se odgovornima 'sudi za taj barbarski i gnusan čin'.

SAD je spreman pomoći

Američki predsjednik je usto kazao da je njegova zemlja 'spremna pružiti nužnu pomoć egipatskoj vladi'.

U svezi s Nigerijom, gdje su u noći sa petka na subotu u bombaškom napadu ispred vojarne u Abuji poginule četiri, a ranjeno je 26 osoba, Obama je ocijenio da 'ubijanje nedužnih civila koji su se samo okupili, kao i toliki drugi diljem svijeta, kako bi proslavili početak nove godine, još jednom pokazuje svu nemoralnost onih koji organiziraju te napade'.

>> Bombaški napadi u Egiptu i Nigeriji, 6 mrtvih u tornadu u SAD-u

Predsjednik je i nigerijskim vlastima ponudio američku pomoć. U Nigeriji je u sukobima prošlog tjedna na Badnjak poginulo najmanje 40 osoba. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene