Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaže njegov odvjetnik

Edward Snowden od Rusije zatražio privremeni azil

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji američki špijun Edward Snowden zatražio je od Rusije privremeni azil. Ako mu bude odobren, planira iz Rusije otputovati za jednu latinoameričku državu.

Bivši američki obavještajac Edward Snowden (30), koji je medijima dao podatke o programu praćenja i nadzora Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), zatražio je od Rusije privremeni azil, rekao je danas za agenciju Reuters njegov odvjetnik Anatolij Kučerena.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Ilustracija Afera Russian Gate Zastupnica u Europskom parlamentu optužena da je špijunirala za Rusiju: "Procurila su eksplicitna, detaljna izvješća rukovoditeljima FSB-a"

>> Studentica Putinu: Što će biti sa Snowdenom?; Putin: Otkud da ja znam?

'Došao je do zaključka da treba podnijeti zahtjev za privremenim azilom i upravo je obavio tu proceduru', rekao je Kučerena, ne pojašnjavajući gdje je i kako Snowden ispunio zahtjev te jesu li ga ruske vlasti već zaprimile. Dodao je tek da rješenje njegova zahtjeva očekuje 'uskoro'.

Sam Snowden je u petak na sastanku s predstavnicima udruga za zaštitu ljudskih prava i nekolicinom pravnika, među kojima je bio i Kučerena, rekao kako mu je plan podnijeti zahtjev za privremenim političkim utočištem, nakon čega bi pokušao napustiti Rusiju i otići u jednu od latinoameričkih država.

Snowdena američke vlasti traže zbog nekoliko kaznenih djela odavanja tajni, a on im je prije nekoliko tjedana izmakao pred nosom. Napustio je Hong Kong, koji ga Americi nije htio izručiti zbog bizarnog lapsusa u ekstradicijskom zahtjevu.

Odletio je u Moskvu, gdje je zaglavio u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo. Ondje se navodno nalazi i sada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene