Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je Edwardu Snowdenu dodijelila status izbjeglice, a on je nakon više od mjesec dana napustio moskovsku zračnu luku Šeremetjevo.


Edward Snowden (30), bivši američki obavještajac koji je razotkrio opsežne programe nadzora i praćenja telefonskih razgovora i internetske komunikacije, napokon je napustio moskovski aerodrom Šeremetjevo.

>> Skandal se nastavlja: Snowden otkrio nove informacije

Vezani članci Slika nije dostupna Otkriveno kako su Amerikanci špijunirali Talijane Slika nije dostupna U samo nekoliko klikova doznajte kako vas špijuniraju na internetu!

Novinska agencija Reuters javlja kako mu je njegov pravni zastupnik Anatolij Kučerena donio dokumente uz pomoć kojih je mogao napustiti tranzitnu zonu zračne luke, u kojoj je zaglavio 23. lipnja. 'Upravo sam mu predao dokumente Ruske savezne službe za migracije', rekao je Kučerena.

Nedugo potom zviždačka organizacija WikiLeaks objavila je kako je Rusija Snowdenu dodijelila status izbjeglice. On se s aerodroma zaputio na 'sigurnu lokaciju', a Reuters dodaje da mu izbjeglički status traje godinu dana.

Bivši zaposlenik CIA-e i suradnik NSA zatražio je od Rusije privremeni azil, koji mu je obećan ako prestane objavljivati američke tajne. Snowden je na Šeremetjevu zaglavio 23. lipnja, kada je ondje doletio iz Hong Konga.

Kretanje mu je bilo ograničeno jer mu je poništena valjanost njegove američke putovnice. Istražni organi u SAD-u traže ga zbog špijunaže.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook