Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči Olimpijskih igara

VIDEO Nasmiješeni, uzbuđeni, usredotočeni: Dvjesto konobara utrkivalo se središtem Pariza

Aktualno Galerija Utrka konobara u Parizu - 1 Utrka konobara u Parizu - 1 Foto: Guliverimage Utrka konobara u Parizu - 2 Utrka konobara u Parizu - 2 Foto: Guliverimage Utrka konobara u Parizu - 3 Utrka konobara u Parizu - 3 Foto: Guliverimage +0 Utrka konobara u Parizu - 4 Galerija 1/4 >>
Nakon 13 godina stanke u središtu Pariza održala se "Utrka kafića" u kojoj je sudjelovalo dvjesto konobara. Cilj utrke bio je promovirati profesionalnost pariških konobara.

Nakon 13 godina stanke, u nedjelju u središtu Pariza ponovno se održala povijesna "Utrka kafića".

Dvjesto sudionika započelo je i završilo utrku pred gradskom vijećnicom, a početak utrke označila je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, piše France24.

Pravila natjecanja bila su jasna: na trasi dugoj dva kilometra konobari odjeveni u klasičnu "konobarsku uniformu", tj. bijele košulje, crne hlače i pregaču, morali su nositi pladanj s kroasanom, espresso kavom i čašom vode, a da pritom ne nastane nikava promjena u "kompoziciji" pladnja. Prolijevanje sadržaja bilo je strogo zabranjeno.

Pobjednik među konobarima bio je Samy Lamrous koji je utrku završio za 13 minuta i 30 sekundi, dok je najbolja konobarica bila Pauline Van Wymeersch s vremenom od 14 minuta i 12 sekundi. Osim medalja, osvojili su i noćenje u otmjenom hotelu i karte za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara.

Pročitajte i ovo Bijesni francuski poljoprivrednici upali na poljoprivredni sajam - 4 Intervenirala policija VIDEO Bijesni poljoprivrednici upali na poljoprivredni sajam: Traže ostavku Macrona i bolje uvjete

Dugogodišnja povijest

Prvo natjecanje konobara održalo se 24. ožujka 1914. godine i otada se održavalo svake godine na isti datum, sve do 2011. godine, a cilj joj je promoviranje pariškog načina života, kao i profesionalnosti francuskih konobara.

Prvotno se utrka zvala malo drugačije: "Utrka konobara kafića", no ove je godine, nakon stanke dulje od desetljeća, utrka preimenovana zbog pomalo pejorativna značenja riječi "garçon" (dečko).

Utrka konobara održala se svega četiri mjeseca prije početka Olimpijskih igara koje će se održati u Parizu.

"Nadamo se da će Olimpijske igre pozitivno utjecati na sve u ovoj profesiji", rekao je zamjenik gradonačelnika Nicolas Bonnet-Oulaldj, koji je i sam sudjelovao u utrci, kako navodi CNN.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene