U nama dalekom Zanzibaru za zube milijun stanovnika brinu tek 4 stomatologa. U pomoć su im zato uskočile dvije Hrvatice! Riječke studentice volontiranjem su pomogle stotinama djece.


Od pranja do vađenja - za zube mališana u Zanzibaru brinule su se riječke studentice Andrea i Dora.

Vezani članci Stomatolog, ilustracija Tko mora platiti bijele plombe, a za koga su besplatne? Krezube zvijezde - 17 Krezube zvijezde pokazale koliko su zubi zapravo važni za ljepotu

"Mi smo bile u bolnicama gdje po pacijentima hodaju mačke i kokoši. Stomatološke stolice uopće nemaju, radili smo na drvenim stolcima za sjedit u vrtu", kaže Andrea Lukežić, studentica Medicinskog fakulteta u Rijeci, sa smjera Dentalna medicina.

Volontirale su deset dana. Na području gdje više od milijun stanovnika liječe tek četiri stomatologa. "Prvo nas je bilo malo i strah. To je druga zemlja, drugi kontinent, ali kad smo došli to se u sat vremena promjenilo", opisuje Dora Mahulja, studentica Medicinskog fakulteta u Rijeci. "Radili smo veliku edukaciju za dentalne terapeute. To su ljudi koji rade u Zanzibaru. Rade, vade zube, ali nisu školovani. Samo prođu tečaj kako se vadi zub", nadopunila je Andrea.

Obilazile su škole, SOS dječja sela i radile u bolnicama. Na zubarski stolac svako jutro bi im sjelo stotinu pacijenata.

"Kada smo došle u privatnu školu i pitale djecu tko ima četkicu, tada su uglavnom sva djeca digla ruku. Kada smo došle u javnu školu, tamo je troje od stotinu djece diglo ruku", kaže Dora. U projektu "Dentist The World" sudjelovalo je još nekoliko Hrvata i kolega iz cijelog svijeta. Novac za odlazak na drugi kraj svijeta prikupile su donacijama.

Kolege i profesori na Medicinskom fakultetu dali su im potporu, a one će zauzvrat njima prenijeti sve naučeno. "Vadili smo zube koji su bili infektivni, gnojni, krvavi, jako upaljena tkiva. To su bile situacije kakve nikad prije nisam vidjela. Spasili smo im život našim postupkom", rekla je Andrea. Nekima su spasile, a drugima uljepšale - kako živote, tako i osmijehe.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju