Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirija i Sjeverna Koreja trenutno su dva najveća svjetska žarišta. Uz sve veći pritisak SAD-a, te dvije nacije uspostavljaju sve bolje odnose.


U utorak je Kim Jong Un primio poruku predsjednika Bashar al-Assada povodom godišnjice rođenja Kim II Sunga, Kimovog djeda i važne osobe za Sjevernokorejsku povijest, kako prenosi The Washington Post.

Vezani članci Kim Jong Un i Kim Yo Jong Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un u komi, pojavila se nasljednica? "Procjenjujem da je u komi, ali da je još uvijek živ" Kim Jong Un Više eksplozija u Sjevernoj Koreji? Svjetski mediji pišu da je poginulo 15 ljudi

Sadržaj poruke uključuje ideju da dvije nacije bi trebale biti vodilje rata protiv velikih sila. Kim je na poruku odgovorio pozitivno, te i sam uputio jednu suprotnom smjeru.

Prijateljstvo Sjeverne Koreje i Sirije nije nova pojava u svijetu međunarodnih odnosa. Svojedobno je Sjeverna Koreja podupirala vojnu obuku u Siriji, no odnos je proširen na trgovinu oružjem. Sjeverna Koreja je isto tako bila pomoć Siriji tijekom njenog rata s Izraelom.

Dolaskom predsjednika Trumpa na vlast, obje zemlje su suočene s rastom napetosti i tezija s SAD-om.

Američke prijetnje još više učvršćuju odose između ove dvije sile, ostaje samo pitanje u kojem će smjeru se odigrati nastavak događaja.