Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić usprotivio se zamislima o eventualnom raspisivanju referenduma za neovisnost Republike Srpske, najavljenog u rezoluciji koju je nedavno usvojio parlament RS.


'Kao što mi ne prihvaćamo da se krši međunarodno pravo i da se jedna suverena i međunarodno priznata država cijepa na ovaj način, to isto stajalište bi, ako je riječ o eventualnom referendumu u RS-u, trebali imati i prema Bosni i Hercegovini', izjavio je Dulić.

Vezani članci Slika nije dostupna Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem RS Slika nije dostupna Dodik prisegnuo kao novi predsjednik RS i ispričao se za zločine

Prema Dulićevim riječima, Srbija mora biti stabilizirajući čimbenik na Balkanu, izvoznik dobrih ideja i pozitivne energije.

Dulić je prvi od istaknutih državnih dužnosnika Srbije koji se otvoreno usprotivio najavama o raspisivanju referenduma za otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira nedavno je na sastanku u Bruxellesu zaključio kako neće biti dopušteno otcjepljenje Republike Srpske od BiH, ali i nakon takvog upozorenja PIC-a premijer Republike Srpske Milorad Dodik je posljednjih dana u svojim javnim istupima otvoreno zaprijetio raspisivanjem referenduma o otcjepljenju tog entiteta. 

U polemiku Dodika i međunarodne zajednice uključio se Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak izjavivši kako će on, kao visoki predstavnik, osobno zaustaviti pozive na referendum za otcjepljenje RS-a.