Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ne osjeća se sigurno

Šuica otkrila za Dnevnik Nove TV: "U posljednjih godinu dana spriječeno je 17 terorističkih napada"

Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu (Foto: Dnevnik.hr)
Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu, kaže za Dnevnik Nove TV da se u Strasbourgu, dan nakon terorističkog napada u kojem su ubijene dvije osobe, a 14 ih je ranjeno, ne osjeća previše sigurnom.

Dubravka Šuica, inače članica odbora za borbu protiv terorizma, otkrila je neke podatke koji su joj, kao članici, bili dostupni. 

Pročitajte i ovo Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..." Ilustracija U Siriji Ubijen osnivač Al-Nusre: Najprije ga je pozdravio, a onda...

"Osim ovog napada i onoga prije dvije godine u Belgiji, a prije toga u Parizu, moje informacije iz tog Odbora koji je često zasjedao iza zatvorenih vrata, kažu da je 17 terorističkih napada u posljednjih godinu dana bilo planirano, ali su spriječeni zahvaljujući i komunikaciji među (sigurnosnim) službama", rekla je Šuica, dodajući da je neophodno da sigurnosne službe članica Europske unije komuniciraju i razmjenjuju informacije.

A upravo je to tema sukoba dviju struja na tom Odboru. "Jedni, posebno lijevi socijalisti, smatraju da su važniji ljudska prava i zaštita podataka, a mi smatramo da je u ovakvoj situaciji puno važnija zaštita sigurnosti. Danas smo uspjeli izglasovati osnovne smjernice za borbu protiv terorizma, a osnovna je kako spriječiti radikalizam te kako učiniti da naše službe, poput SOA-e u Hrvatskoj, razmjenjuju podatke. Hoćemo da ta razmjena bude jača, da imaju povjerenja jedni u druge. To je jedini način da se spriječi radikalizam i da se eliminira prelazak preko granica", rekla je Šuica. 

Ne očekuje da bi se francuska javnost mogla pobuniti zbog posljednjeg napada u Strasbourgu i činjenice da je napadač još uvijek u bijegu. "Nisam sigurna da će se javnost pobuniti, posebice što su građani Strasbourga maksimalno solidarni. Sinoć su otvarali širom vrata ljudima koji su šetali božićnim sajmom. Policija je maksimalno angažirana, tu su helikopteri i sve moguće službe. Ne vjerujem da će se nešto posebno oko toga dogoditi. Bilo bi mi drago da je francuska policija bila učinkovita kao što se u Hrvatskoj pokazalo, kad je uz pomoć helikoptera i snimanja dronom uspjelo uhvatiti kombi s migrantima. Znači da su naši jako učinkoviti i to dobro rade u suradnji s Frontexom", kaže Šuica, dodajući da bi bilo važno pronaći počinitelje kako bi se smanjila radikalizacija koja je, kaže, evidentna.

Dodala je da Francuska trenutno ima popis od 10.000 potencijalno sumnjivih osoba. "Međutim, oni dok nešto ne urade ne mogu se kriminalizirati, to je osnovni problem. U kojem trenutku kreće njihova krivnja, i da policija može postupati", kaže Šuica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene