Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od njujorškog otoka Liberty, do aljaškog nacionalnog parka Denalija, američka je vlada zatvorila svoja vrata nakon gorkog sukoba o proračunu koji je tisuće saveznih službenika ostavio bez plaće i privremeno zatvorio sve vladine službe osim hitnih.


U ponoć po mjesnom vremenu istekao je rok za dogovor o novom proračunu između Bijele kuće i demokratskog Senata s jedne, i Predstavničkog doma s republikanskom većinom s druge strane.

Predstavnički dom nudio je privremeno financiranje savezne vlade nakon ponedjeljka, a zauzvrat tražio da se zakon o povoljnoj zdravstvenoj zaštiti, koji u Americi zovu Obamacare, odgodi na godinu dana, ali predsjednik Obama i Senat, u kojem većinu imaju demokrati, taj je prijedlog tijekom ponedjeljka dva puta odbio. Očekivano, jer je republikanski zahtjev doživljen kao napad na najvažniju reformu koju Obama sprema još od prvog mandata.

Vezani članci Slika nije dostupna Američka uprava i dalje u blokadi: Tko je politički profitirao? Slika nije dostupna Bez kompromisa: Vladine agencije paralizirane

>> Bez kompromisa: Vladine agencije paralizirane

Žrtva i Twitter profil

Jedna od prvih žrtava 'gašenja' bio je Twitter račun američkog Capitola. 'Zbog prestanka saveznog financiranja, ovaj račun neće biti aktivan do daljnjeg', poručeno je.

Nedugo nakon ponoći i isteka roka, predsjednik Obama je objavio na Twitteru: 'Oni su to stvarno napravili. Umjesto da usvoje pravi proračun, skupina republikanaca u Predstavničkom domu prislilila je vladu na gašenje zbog Obamacarea. Kongres nije ispunio svoju dužnost'.

 

Preucavanja dovela do trenutnog stanja

U ponedjeljak navečer, dok je još postojala mogućnost dogovora, Obama je kritizirao republikance da iz ideoloških razloga pokušavaju pobijediti na izborima koje su već izgubili. 'Ovo će imati stvarne ekonomske posljedice na stvarne ljude i to odmah. Ideja da se ugrozi teško ostvareni ekonomski napredak američkog naroda vrhunac je neodgovornosti', kazao je Obama.

Čelnik demokratske senatske većine Harry Reid rekao je nakon glasovanja u Senatu da je ovo republikanska krivnja. 'Ovo je njihova blokada, kratko i jasno', kazao je i svoje kolege iz suprotne stranke nazvao 'zlostavljačima'.

Neplaćeni godišnji odmor

Ovo je prvi put da je rad američke administracije, osim hitnih služba i vojske, paraliziran od 1996. godine. Za većinu zaposlenika federalne vlade on znači odlazak na neplaćeni godišnji odmor, a za one koji i dalje rade mogao bi značiti kašnjenje u isplatama.

Radi se o gotovo milijun ljudi koji rade u saveznoj upravi, od onih koji rade s formularima za vize i putovnice do zaposlenika u nacionalnim parkovima i muzejima. Posljednji put takva je situacija zadesila 800.000 zaposlenika savezne državne uprave tijekom blokade od 16. prosinca 1995. do 6. siječnja 1996.

Vojne operacije nastavit će se normalno

Na neplaćenom dopustu naći će se i polovica od 800.000 civilnih zaposlenika Pentagona, najvećeg javnog poslodavca, no vojne operacije će se normalno nastaviti iako bi plaće vojnicima mogle biti isplaćene sa zakašnjenjem.

Zbog zastoja rada državne uprave zatvoreno je 368 nacionalnih parkova i muzeja, uključujući i najveće umjetničke i povijesne muzeje, poput slavnog Smithsoniana, te washingtonski zoološki vrt. Muzeji i nacionalni parkovi su zbog zatvaranja vrata turistima 1996. godine pretrpjeli višemilijunske štete.

Tek 9 posto poreznika ostaje na poslu

Porezna uprava (IRS) broji 94.516 zaposlenika, a na radnom bi mjestu u slučaju zastoja rada državne uprave ostaje njih 8.752, odnosno tek 9,3 posto, dok bi se ostali morali prisilno odmarati kod kuće. Oni koji ne bi odoljeli i koji bi pokušali raditi 'od kuće', tj.bez dozvole Kongresa, jer im to omogućuje poseban kompjutorski program, dobili bi otkaz.

Ne radi ni svemirska agencija NASA s izuzetkom kontrolnog centra u Houstonu. Na neplaćenom dopustu je i oko 95 posto od 16.000 zaposlenika Agencije za okoliš. Tijekom prošlog zastoja rada administracije zbog proračunske krize, koja je trajala četiri tjedna na prijelazu 1995/96. odgođeno je procesuiranje više od 500.000 zahtjeva za vizu i 200.000 zahtjeva za izdavanje putovnice. Također bi se obustavio rad istraživačkih instituta na području medicine.

Nastavnici će osjetiti posljedice

Ministarstvo obrazovanja će nastaviti financirati javne škole, ali se očekuje da će nastavničko osoblje biti znatno pogođeno blokadom. U ministarstvu energetike će ostati 1100 zaposlenika koji su nadležni za američki nuklearni arsenal, a svi ostali će biti poslani kućama. U saveznim agencijama bi se na neplaćenom dopustu mogo naći više od 80 posto radnika, što bi moglo prouzročiti kašnjenja na brojnim područjima, od stavljanja lijekova na tržište, zajmova malim i srednjim poduzećima, osiguranja za kupce nekretnina, zahtjeva za njegom za veterane.

Po jučerašnoj anketi CNN-a, većina građana u Sjedinjenim Državama za zastoj u radu vlade krivi republikance u Kongresu, a ne predsjednika Baracka Obamu. Ekonomski utjecaj će ovisiti o tome koliko će dugo trajati blokada, a analitičari procjenjuju da bi trotjedna obustava mogla 'skinuti' i i do 0,9 posto američkog BDP-a u ovom kvartalu.

Obamu 17. listopada čeka još jedan problem

Posljednja blokada rada vlade dogodila se u sličnim oklonostima. Većinski republikanski Predstavnički dom tražio je da se tadašnji predsjednik Bill Clinton usuglasi s njihovom vizijom saveznog proračuna. Administracija tada nije radila rekordan 21 dan, a spor je riješen teškim pregovorima dviju strana.

Demokratima i republikancima prijeti i još jedan financijski spor. Sedamnaestog listopada savezna će vlada dosegnuti zakonski limit za zaduživanje, tzv. 'debt ceiling'. Ne pristanu li republikanci na povećanje tog praga, a najavili su da će za to tražiti brojne političke ustupke, Obamina vlada više neće moći plaćati svoje račune. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook