Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog prepucavanja oko saveznog proračuna u Kongresu NASA je ostala bez novca pa je 97 posto radnika svemirske agencije poslano kući na 'čekanje'.


Američka Nacionana uprava za aeronautiku i svemir, poznatija po engleskoj kratici NASA, s radom je počela na današnji dan prije 55 godina. No, umjesto proslave, rođendan je dočekala gotovo bez ijednog od svojih više od 18.000 zaposlenika.

>> FOTO i VIDEO Znate li koja je najznačajnija slika svemira?

Vezani članci Slika nije dostupna Amerika bez proračuna, slijedi paraliza državne uprave Slika nije dostupna Tri velike afere istovremeno tresu Bijelu kuću, Obamu usporedili s Nixonom!

Kako javlja AJAM, zbog blokade američke državne uprave, do koje je došlo zbog izostanka dogovora republikanaca i demokrata u Kongresu oko saveznog proračuna, oko 800.000 državnih službenika od danas pa do daljnjega stavljeno je na 'čekanje'.

S obzirom da se NASA financira iz saveznog proračuna, na čekanju je i najveći dio njezinih zaposlenika, njih 97 posto. Na radnom je mjestu ostalo tek 549 ljudi, koji uglavnom rade u Kontroli leta u Houstonu i paze na situaciju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, na kojoj se trenutno nalazi dvoje američkih astronauta.

Za slučaj neke izvanredne situacije, u pripravnosti je nešto više od 1.500 djelatnika, dok su svi ostali na prisilnim neplaćenim slobodnim danima, sve dok u Kongresu ne dođe do dogovora o saveznom proračunu.

O ozbiljnosti stanja govori i činjenica da je naslovna stranica NASA-inog web portala nedostupna. Umjesto nje posjetitelji mogu vidjeti poruku da je stranica nedostupna zbog nedostatka novca u saveznom proračunu.

Blokada državne uprave počela je u utorak u ponoć po istočnoameričkom vremenu i riječ je o prvoj takvoj situaciji u posljednjih 17 godina. Osim NASA-e, sa znatno reduciranom radnom snagom rade i druge savezne institucije, a nacionalni parkovi te dio muzeja i spomenika pod saveznom upravom za javnost su potpuno zatvoreni.

To uključuje u njujorški Kip slobode.

Glasnogovornik NASA-e Allard Beutel kaže da bi, ne dođe li do brzog rješenja proračunske krize, svemirska agencija na dugi rok mogla pretrpjeti gubitke koji se mjere u stotinama milijuna dolara.

Taj se trošak prvenstveno odnosi na misiju MAVEN, čiji je cilj istraživanje atmosfere Marsa. MAVEN bi u svemir trebao biti lansiran 18. studenoga, no u slučaju da do tada trenutna kriza ne bude razriješena, datum bi mogao doći u pitanje, a sljedeći bi povoljan trenutak mogao nastupiti tek 2016. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook