Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u SAD-u

Bez kompromisa: Vladine agencije paralizirane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća naredila je američkim vladinim agencijama zatvaranje nakon što Kongres, u kojem većinu imaju republikanci, nije uspio postići kompromis oko proračuna prije ponoći po američkom vremenu.

Predstavnički dom nudio je privremeno financiranje savezne vlade nakon ponedjeljka, a zauzvrat tražio da se zakon o povoljnoj zdravstvenoj zaštiti, koji u Americi zovu Obamacare, odgodi na godinu dana, no Senat, u kojem većinu imaju demokrati, taj je prijedlog tijekom ponedjeljka dva puta odbio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika bitka u Kongresu Amerika bez proračuna, slijedi paraliza državne uprave Slika nije dostupna Težak tjedan u Ovalnom uredu Tri velike afere istovremeno tresu Bijelu kuću, Obamu usporedili s Nixonom!

>> Amerika bez proračuna, slijedi paraliza državne uprave

'Potičemo kongres da brzo reagira kako bi se donijela rezolucija koja bi omogućila kratkoročno premoštenje, te osigurala dovoljno vremena da proračun izdrži do kraja fiskalne godine i kako bi se ponovno pokrenulo djelovanje javnih servisa i programa od krucijalne važnosti koji će biti pogođeni nedostatkom sredstava', objavila je ravnateljica Ureda za menadžment i proračun Bijele kuće Sylvia Burwell u priopćenju.

Senat ponovno odbacio prijedlog kongersa

Po drugi put u ponedjeljak američki Senat odbacio je prijedlog predstavničkoga doma da se proračunski razgovori vežu uz odgodu zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Senat, u kojem demokrati imaju većinu, sa 54 glasa protiv i 46 za odbacio je prijedlog republikanaca iz predstavničkoga doma, čime su povećali rizik da vladine agencije od ponoći budu paralizirane.

Ne donese li kongres proračun do ponoći po lokalnome vremenu, što je u šest ujutro po srednjoeuropskome, Americi prijeti situacija u kojoj će se zbog nemogućnosti plaćanja vladine agencije i programi morati zatvoriti, prvi put u zadnjih 17 godina.

Predstavnički dom nudio je privremeno financiranje savezne vlade nakon ponedjeljka, a zauzvrat tražio da se zakon o povoljnoj zdravstvenoj zaštiti, koji u Americi zovu Obamacare, odgodi na godinu dana.

Američki kongres i dalje ustraje na zakonu o privremenom financiranju

Američki kongres, u kojem većinu imaju republikanci, u ponedjeljak je navečer po američkom vremenu, odobrio novi prijedlog zakona o privremenom financiranju vlade, ali taj prijedlog će senat, u kojemu većinu imaju demokrati, zasigurno odbiti, pa je sve bliže scenarij prema kojemu će se od utorka vladine agencije i programi morati zatvoriti, što će biti prvi put u zadnjih 17 godina.

Prijedlog o privremenom financiranju u kongresu je dobio 228 glasova za i 201 protiv.

Ranije u ponedjeljak senat je odbacio prijedlog predstavničkoga doma da se proračunski razgovori vežu uz odgodu zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji u Americi zovu Obamacare, odgodi na godinu dana, a predsjednik Barack Obama rekao je kako ne kani dopustiti da zbog neuspjeha u pregovorima oko proračuna nastupi zastoj rada vlade te najavio razgovore s kongresnim čelnicima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene