Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne uzdam se u utjecaje izvana'

Dragan Čović protiv 'Daytona 2'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je za hrvatsku redakciju Glasa Amerike (VoA) kako ne podržava prijedlog predsjednika bosanskohercegovačkog SDP-a Zlatka Lagumdžije o održavanju međunarodne konferencije o ustavnim promjenama u BiH nazvane 'Dayton 2'.

'Ja apsolutno ne podržavam prijedlog Zlatka Lagumdžije o Daytonu 2, jer ništa dobro ne može donijeti', rekao je Čović za VoA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HDZ BiH predlaže preustroj u 4 federalne jedinice Slika nije dostupna Komšić i Silajdžić protiv federalizacije BiH

Lagumdžija je tijekom ovotjednih razgovora u Washingtonu sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom i pomoćnikom državne tajnice za europska pitanja Philipom Gordonom predložio da se do kraja ove godine organizira konferencija pod nazivom 'Dayton 2' na kojoj bi 'međunarodna zajednica iznijela konkretni prijedlog poboljšanog ustavnog okvira koji bi omogućio da BiH, kao funkcionalna država, ispuni zadane ciljeve do kraja 2014. godine', priopćeno je u srijedu iz središnjice SDP-a u Sarajevu.

Čović je taj prijedlog ocijenio nerealnim, upozorivši na zamor međunarodne zajednice s političkim blokadama u BiH, kao i na potrebu da građani BiH sami odluče o budućem ustavu na temelju ravnopravnosti triju naroda.

'To nije realna varijanta. Mi moramo shvatiti da je BiH naš problem, da se međunarodna zajednica već umorila od BiH i naših političkih hirova, da mi moramo uvažiti činjenicu da u BiH žive tri naroda i da jednakost triju naroda i svih građana mora biti osnova budućeg ustava koji sami moramo koncipirati', istaknuo je Čović u izjavi za Glas Amerike.

'Apsolutno se ne uzdam ni u kakve nove 'Daytone' ili bilo kakve utjecaje izvana, jer ništa novo ne mogu donijeti', dodao je čelnik HDZ-a BiH.

U srpskom entitetu u BiH, Lagumdžijin je prijedlog naišao na jednoglasno odbijanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene