Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Komšić i Silajdžić protiv federalizacije BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Haris Silajdžić usprotivili su se mogućem preustroju BiH u federalnu državu ocijenivši kako to ne bi riješilo postojeće probleme, a vjerojatno bi otvorilo niz novih.

'Federalizacija BiH ima za cilj izdvajanje iz BiH i o tome ne možemo razgovarati', izjavio je Silajdžić novinarima u Sarajevu komentirajući ponovljeni prijedlog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića da BiH bude preustrojena u državu s četiri federalne jedinice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dogovor o preustroju BiH? Čović: Nove teritorijalne jedinice u BiH moraju prelaziti entitetske granice Slika nije dostupna HDZ BiH predlaže preustroj u 4 federalne jedinice

Čović je stari prijedlog ponovio prošlog tjedna boraveći u posjetu stranačkom ogranku u Glamoču pojašnjavajući kako bi jednu od federalnih jedinica činilo Sarajevo koje bi bilo utemeljeno kao distrikt.

Federalizaciju BiH odavno zagovaraju srpski dužnosnici u BiH no pri tom inzistiraju da Republika Srpska opstane u sadašnjim granicama i bude jedna od ravnopravnih federalnih jedinica.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je ocijenio neprihvatljivim Čovićev prijedlog.

'To nije koncept za kojega bih digao ruku', rekao je Komšić koji je prošlog tjedna organizirao sastanak istaknutih hrvatskih političkih dužnosnika i predstavnika Katoličke crkve s ciljem postizanja načelnog dogovora o tome kakve ustavne promjene trebaju Hrvatima u BiH.

Čović na tom sastanku nije sudjelovao a nije ga bilo ni na okupljanju čelnika političkih stranaka što ga je u subotu organizirao Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling.

Sudionicima tog sastanka iznijet je prijedlog da se ustavni ustroj BiH reformira kroz rad posebnog povjerenstva što bi djelovalo uz potporu međunarodne zajednice te da se cijeli proces okonča do kraja 2009. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene