Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Središnji odbor HDZ-a BiH utvrdio je, dan prije početka pregovora o ustavnoj reformi, načela za donošenje novoga Ustava BiH kojima se predlaže preustroj zemlje u četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta.


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović će čelnicima šest vodećih političkih stranaka u BiH na sastanku u Banjoj Luci u utorak predstaviti načela o kojima se suglasio Središnji odbor te stranke. 

Vezani članci Christian Schmidt - 3 Schmidt službeno preuzeo dužnost i poručio: ''Cilj mora biti ojačati Bosnu i Hercegovinu kao pouzdanu članicu zajednice zemalja'' Slika nije dostupna Dragan Čović protiv 'Daytona 2'

Federalne jedinice bi prema prijedlogu HDZ-a BiH trebale imati izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast.

Čović je istaknuo kako su u prijedlog te stranke uvrštena sva načela o ljudskim pravima koja vrijede u zemljama Europske unije.

Predsjednik HDZ-a BiH se zauzima za to da se novi Ustav BiH prihvati do kraja lipnja kada istječe mandat aktualnom visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku.

Pregovori o ustavnim promjenama obnavljaju se 19 mjeseci nakon propasti pregovora i tzv. travanjskoga paketa amandmana na Ustav zemlje koji nije dobio potrebnu većinu u državnome Parlamentu, a trebao je učinkovitije organizirati središnje državne institucije. BiH je sada ustrojena u dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.