U Mostaru se s nestrpljenjem očekuje presuda šestorici iz BiH.

Galerija


Hrvatsku član predsjedništva BiH Dragan Čović s kojim je u Mostaru razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak, za šestorku iz BiH očekuje oslobađajuću presudu.

Vezani članci Ilija Cvitanović gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "Bojim se da je poruka i cilj onih koji sad pričaju o optužnicama protiv Hrvata daljnje iseljavanje i nestanak Hrvata iz BiH" Konferencija za medije u Mostaru (Foto: Vlada/Twitter) Plenković smiruje: "Ne postoji pravni temelj da bošnjački logoraši tuže Hrvatsku"

''Prije svega očekujem oslobađajuću presudu. Nadam se da sve ono što je bilo u prvostupanjskoj presudi su odvjetnici jasno uspjeli naznačiti kao veliku pogrešku Haškog suda. Međutim, moramo biti svjesni da je Haški sud imao raznih pristupa pojedincima i grupama koji su tamo pravno obrađivani. S te su strane mogući različiti komentari'', rekao je.

''Poznavajući te ljude i vrijeme u kojem se djela stavljaju na teret, vjerujem da će presuda biti oslobađajuća'', ističe Čović.

Iako je nesporna činjenica da su se u Herceg-Bosni događali zločini, Čović je podsjetio da ih je bilo na svim stranama. ''Evidentno je da imamo tri istine o proteklom ratu. Mi kao Hrvati moramo brinuti o onome što jesmo. Da nije bilo organiziranja HVO-a, danas mi ne bi govorili ovdje u središtu Mostara i siguran sam da hrvatski narod ne bi ostao politički narod u BiH'', kaže Čović.

Objasnio je na koji način presuda, kakva god bila može utjecati na politički ambijent u BiH. ''Taj odnos moramo graditi ka boljem. On je na dosta niskoj razini. Osobito zadnjih godinu dana imamo stalno neko istrčavanje s kojekakvim izjavama, ja to kažem, iz Sarajeva. Moramo naći način kako napraviti komunikaciju. Sa sutrašnjim se danom neće ništa bitno promijeniti'', kaže Čović.

''Presuda kakva god bila ne smije utjecati na aktualnu političku situaciju ili budućnost odnosa hrvatskog naroda'', istaknuo je Čović.

Cjeloviti intervju možete pogledati u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr