Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasne tropske ciklone

Doznajte kako i zašto nastaju i nestaju uragani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uragan, tajfun, ciklon - sve su to različita imena za jednako opasne tropske ciklone. Jugoistok SAD-a, Filipini i Indonezija mjesta su najčešćih udara. Istraživanja pokazuju da je svake godine sve više onih razornih, s vjetrom oko 200 km/h koji uništava sve pred sobom.

Tropske ciklone za sobom ostavljaju kaos. Baš poput Irene, sve nastaju na isti način - u tropskim i suptropskim područjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova nada novinarstva? Pogledajte kako 5-godišnja 'reporterka' izvještava o uraganu Irene Slika nije dostupna Udar se očekuje oko ponoći I Hrvati iščekuju udar: Nema panike, ali ne osjećaš se sigurno

'Mora biti vrlo visoka temperatura mora. Barem 27 stupnjeva Celzijusa, na velikoj površini. Ne smije biti prejak vjetar i mora biti dovoljno vlažnosti u zraku', pojasnio je prof. dr. Branko Grisogono s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

Ovisno o području, tropski cikloni imaju različita imena - uragan, ciklon ili tajfun. Svi oni, kada prijeđu s mora na kopno gube na snazi.

'Jer gube svoj osnovni izvor energije, a to je toplo more. Dakle, latentno oslobađanje topline, puhanje vjetra nad morem i nad kopnom, to je njima odrezano', kaže je prof. Grisogono.

No, ljudi su uvijek na oprezu. 'On se može ponekad i vratiti natrag na more i 'nahraniti' se energijom'.

Tropske oluje dobivaju imena prema listama na kojima su abecedno poredana imena. Za uragan u SAD-u na red je došlo ime Irene. Loša je vijest da će možda u budućnosti trebati još veći izbor imena.

'Sadašnje indikacije pokazuju da ćemo u prosjeku imati, i da već sada imamo, više tropskih ciklona nego u prošlim dekadama', istaknuo je profesor.

Svi se sjećaju uragana Katrina koji je prije 6 godina doslovno pomeo New Orleans. Taj je uragan prouzročio najveću prirodnu katastrofu u Americi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene