Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Progam Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEF) u srijedu je predstavio svoje dugoročne smjernice čiji je cilj u aktualnom stoljeću ograničiti globalno zagrijavanja na maksimalno dva stupnja te izbjeći katastrofalne posljedice klimatskih promjena.


Ističući potrebu za što hitnijim djelovanjem, autori dokumenta procijenili su da bi emisija ugljičnog dioksida koja je u najvećoj mjeri posljedica izgaranja fosilnih goriva, do 2020. trebala dosegnuti vrhunac te se nakon toga početi smanjivati. Do 2030. bi trebala biti za 15 posto niža nego 2010.

Vezani članci In Magazin 11 godina Omiljene lifestyle minute već 11 godina: In Magazin proslavio rođendan! Mia Kovačić i Maja Šuput (Foto: Screenshot) Obožavateljica postavila neobično pitanje za Martinu i Janka, a zanimljive odgovore dali su Maja i Davor

Do 2050. emisija stakleničkih plinova trebala bi biti za 50 posto manja te potom, u drugoj polovini stoljeća postupno potpuno izostati.

Ravnoteža emisije ugljičnog dioksida koja proizlazi iz ljudskih aktivnosti trebala bi se kompenzirati pošumljavanjem i drugim mjerama, stoji u izvješću UNEF-a predstavljenom prije konferencije u Limi gdje će 190 zemalja članica UN-ove konvencije o klimi pripremiti materijal za konferenciju koja će se 2015. održati u Parizu. Materijal je objavljen i nedugo prije najave povijesnog dogovora između SAD-a i Kine, dvoje najvećih zagađivača na planetu, o borbi protiv globalnog zagrijavanja.

UN objavio izvješće: Svijet dobio krajnji rok

U današnjem izvješću UNEF poziva na što hitnije djelovanje kako bi se do 2020. emisija ugljičnog dioksida, još uvijek iznimno visoka, maksimalno smanjila.

"Ukoliko se budemo držali dosadašnjeg scenarija i ako budemo sporo napredovali u provedbi svjetske klimatske politike, globalna emisija ugljičnog dioksida do 2050. narast će za 87 gigatona", kazao je zamjenik glavnoga tajnika UN-a, Achim Steiner dodavši da je moguće do 2020. smanjiti emisiju CO2 za 10 gigatona, a od 2030. za 17 gigatona. Objasnio je da se to može ostvariti razvojem obnovljivih energetskih resursa te istodobno omogućiti zaposlenja za sedam milijuna ljudi diljem svijeta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook