Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Donatorska konferencija za pomoć Mianmaru održat će se u nedjelju u Yangonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donatorska konferencija za prikupljanje pomoći Mianmaru održat će se u nedjelju u Yangonu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda i Organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), objavili su glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i ASEAN u zajedničkom priopćenju.

Međunarodnoj zajednici je upućen poziv da na toj konferenciji sudjeluje na ministarskoj razini, prema priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Yangon: Policija zapucala na prosvjednike Slika nije dostupna Mianmar: Broj mrtvih je mnogo veći nego što tvrde vlasti

"Na konferenciji će uglavnom biti govora o potrebama žrtava ciklona Nargis, o dobivanju potpore međunarodne zajednice i financijske pomoći kako bi se zadovoljile najžurnije potrebe stanovništva, kao i o dugoročnim mjerama glede obnove poharanog područja", piše u tekstu objavljenom u New Yorku.

>> ASEAN pomaže koordinirati dostavu pomoći Mianmaru 

"Suorganizatori pozivaju međunarodnu zajednicu da bude na visini zadatka i da svoju solidarnost i simpatije pokaže kroz konkretnu pomoć narodu Mianmara kako bi se izvukao iz ove tragedije i osigurao svoju budućnost", dodao je.

Sam Ban treba ovog tjedna posjetiti Mianmar kako bi potaknuo vojnu huntu na vlasti da omogući brži ulazak međunarodne pomoći u zemlju. Potankosti njegova puta još se utvrđuju, prema UN-ovu uredu za tisak. Ban u Mianmar treba stići u srijedu ili u četvrtak.

Njegov pomoćnik za humanitarna pitanja John Holmes koji je u nedjelju doputovao u Yangon, u ponedjeljak je posjetio ušće rijeke Irrawaddy koje je poharao Nargis.

Sedamnaest dana nako prolaska ciklona u kojemu su 133.600 ljudi izgubile život i nestale, Mianmar je od utorka proglasio trodnevnu nacionalnu žalost i dao je zeleno svjetlo svojim susjedima u jugoistočnoj Aziji za koordinaciju strane pomoći za 2,4 milijuna stradalih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene