Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Donald Trump opovrgao je u četvrtak kako razmišlja o mekšem stavu oko ilegalne imigracije ali i dalje vlada konfuzija oko njegova točnog nacrta migracijske reforme.


Nakon što je više od godinu dana govorio da protjerivanje više od 11 milijuna ilegalnih imigranata u SAD-u neće biti dovedeno u pitanje za njegova predsjedanja državom, spominjući čak i snage koje bi se bavile tim protjerivanjima, republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump izazvao je pomutnju izjavivši u utorak da "apsolutno može doći do mekšanja stavova jer ne želimo nauditi ljudima".

Vezani članci Hamza bin Laden (Foto: AFP) Trump službeno potvrdio: Sin Osame Bin Ladena ubijen u protuterorističkoj akciji SAD-a Dvojnici Trumpa i Kim Jong Una u Singapuru (Foto: AFP) - 4 Uranili na sastanak? "Trump" i "Kim" u Singapuru promovirali riblji restoran

Potom je objasnio da bi ilegalci koji nisu počinili težak zločin mogli ostati u zamjenu za plaćanje zaostalih poreza i bez pristupa državljanstvu.

Izjava je zaledila konzervativce za koje i najmanja sugestija reguliranja nailazi na neodobravanje.

Najnovija epizoda zbila se u četvrtak na mitingu kad je ponovno ratoborno izjavio da će se zid na granici s Meksikom "100 posto" izgraditi.

A u intervjuu CNN-u kazao je da daleko od omekšavanja predviđa "pooštravanje" svojeg nacrta reforme.

Koja će onda biti sudbina ilegalnih useljenika? Kako bi se mogli nadati reguliranju statusa, prvo će morati napustiti teritorij i vratiti se legalno da bi zatražili papire, po njemu.

Jedno je sigurno, na točan Trumpov nacrt o imigraciji pričekat ćemo. Jedini dokument koji je objavio njegov tim datira iz kolovoza 2015. Kandidat je obećao u četvrtak da će uskoro otkriti svoje prijedloge u govoru.

"Trump mora predstaviti točne ideje i prestati lansirati probne balone", kazao je Ali Noorani, direktor Nacionalnog imigracijskog foruma.(Hina)