Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je gore i gore

Donald Trump šuti o najvećoj krizi koja sve više zahvaća američke radnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donald Trump se prikazivao kao spasitelj američkog radnika tijekom svoje kampanje, ali sada šuti o kolapsu maloprodajne industrije.

Prema podacima Vlade, opće trgovačke prodavaonice poput Macyja i Searsa od listopada su izgubile oko 89.000 radnih mjesta, više od ukupnog broja zaposlenih u cijeloj američkoj industriji ugljena.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Od 2001. samo robne kuće izgubile su pola milijuna radnih mjesta. Industrija ugljena usporedbom je izgubila oko 22.000 radnih mjesta u istom vremenskom razdoblju. Propast poslova u maloprodaji, koja još uvijek zapošljava jednog od 10 američkih radnika. Trenutno se očekuje daljni propast industrije ako se nešto ne poduzme.

Do sada je više od 3200 maloprodajnih tvrtki najavilo zatvaranje trgovina, a analitičari Credit Suissea očekuju da će taj broj porasti na više od 8.600 prije kraja godine. Za usporedbu, u 2008. godini zatvoreno je 6,163 trgovina - najgora godina ikada zabilježena.

Maloprodajna industrija obično plaća male plaće, ali pruža zaposlenje osobama u svakoj dobnoj skupini, kao i onima koji su slabije kvalificirani i trebaju fleksibilne rasporede. Dakle, kad ti radnici izgube posao, teško mogu pronaći drugi posao.

U međuvremenu, maloprodajni radnici koji ostanu zaposleni počinju raditi kraće smjene, tako da i njihove plaće slabe, a neki sada duplo rade budući da tvrtke traže načine za smanjenje troškova rada.

Donald Trump nije davao nikakve javne izjave o padu maloprodajne industrije. U veljači je održao sastanak s osam izvršnih direktora maloprodaje, no navodno se više fokusirao na porezne reforme nego na poslove. U to doba, maloprodaja je snažno lobirala protiv prijedloga poreza za graničnu prilagodbu na uvoz koji je razmatrala Bijela kuća. Trumpova administracija je ipak podnijela taj prijedlog.

U tvrtkama kao što su Sears, koja posjeduje Sears i Kmart trgovine, zatvaranje trgovina i smanjenje plaće, naravno, imaju razoran učinak na radnike. Sears je ove godine zatvorio više od 150 trgovina, a tvrtka je otpustila radnike i smanjila radno vrijeme u trgovinama koje su ostale otvorene.

Radnik u trgovini Searsa  "La Jolla" u Kaliforniji izjavio je da su radniciu trgovini imali sate radnog vremena smanjene za 70 posto. Zaposlenici koji su prethodno radili 20 sati tjedno trenutno rade oko 3 sata tjedno ili uopće nisu na rasporedu, rekao je.

Sears je osporio da su radni sati smanjeni za 70 posto, ali rekli su da radnici s punim radnim vremenom "predstavljaju sve veći postotak raspoloživih tjednih sati".

"Sate su srezali, a ponekad postoji samo jedan blagajnik i jedan pomoćni radnik koji pomaže cijeli dan. Pokušavamo učiniti sve što možeme bez pomoći menadžmenta, ali to je sve previše. Suradnici sa skraćenim radnim vremenom uopće ne dobivaju sate, jer puno radno vrijeme dolazi prvo, a mnogi se prijavljuju za poslove u drugim trgovinama, jer im plaća nije dovoljna. "

Bivša zaposlenica u Searsovom dućanu u New Yorku izjavila je kako su sati poslije Božića također srezani u trgovini u kojoj je radila. Kaže da je krajem prosinca radila najmanje 30 sati tjedno, kasnije su sati pali na 13,5 sati tjedno, a nakon toga na 7 sati tjedno. Rekla je da je bila prisiljena napustiti svoj posao kao rezultat tih rezanja satnica.

Menadžerica u drugoj trgovini izjavila je da su sve njezine kolege otpuštene te da je ona zatrpana radom. "Moram raditi posao cijelog tima uz prijetnje da ću raditi čitav tjedan u komadu ako to nije učinjeno. Nekad sam imala dva suradnika sa sobom, sada radim sama s jednim pomoćnikom koji odradi možda četiri sata dnevno. Isti obujam posla, ali sada samo jedna osoba da ga obavlja", kaže.

Kako sve više i više maloprodajnih radnika gubi posao, u Americi se pojavljuje nova klasa nezaposlenih i nedovoljno zaposlenih radnika koji su mnogo više geografski dalekosežniji od industrije ugljena koju je Trump obećao oživjeti.

Kako izgleda ta nova kategorija? Gotovo polovina je žena, oko 17 posto su hispanci ili latinosi, 12 posto afroamerikanaca, a 6 posto je azijaca. Većina ih je između 25 i 54 godine, s prosječnom dobi od 38 godina. U prosjeku, maloprodajni prodavači plaćeni su oko 10,87 dolara po satu, odnosno 22.600 dolara godišnje, a blagajnicima se plaća oko 9,69 dolara po satu, pokazuju podaci.

Industrija ugljena, za usporedbu, sastoji se od 80 posto muškaraca od kojih je 77 posto bijelaca sa srednjom dobi od 43 godine, a prosječna satnica je 26,88 dolara. Rudari i maloprodajni radnici imaju nešto zajedničko: većina ih nema skup vještina koje su lako prenosive u drugu industriju, što čini karijeru vrlo izazovnim, navodi Mark Cohen, direktor maloprodajnih studija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene