Donald Trump drži čašu s dvije ruke poput malog djeteta (Foto: AFP)
Donald Trump drži čašu s dvije ruke poput malog djeteta (Foto: AFP) Foto: Afp

Samo nekoliko dana nakon nerazgovjetnog govora u Jeruzalemu Donald Trump ponovno je izazvao zabrinutost i potaknuo rasprave o mogućoj demenciji američkog predsjednika.


Nakon što je u ponedjeljak za vrijeme predstavljanja nove strategije nacionalne sigurnosti vojnom osoblju u Washingtonu Donald Trump popio vodu iz malene čaše koju je držao s dvije ruke poput djeteta, društvene su se mreže ponovno "zažarile" od komentara.

Vezani članci Donald Trump Uoči važnog blagdana Trump ispunio tradicionalnu dužnost: ''Corn, ovime ti darujem puno pomilovanje!'' Joe Biden Biden će imenovati Janet Yellen za ministricu financija, Johna Kerryja za klimu

Dok su neki sugerirali da je to zbog malih ruku, drugi su izrazili ozbiljnu zabrinutost da bi taj pokret mogao biti dokaz ozbiljnog degenerativnog poremećaja, poput demencije, što može uzrokovati drhtanje ruku.

"Trump drži čašu poput moje 3-godišnje unuke. Zaista mislim da pati od demencije i da se "vraća" u djetinjstvo."

"Način na koji uzima čašu pokazuje da je dementan. Njegove motoričke sposobnosti degeneriraju."

"Nakon današnjeg govora svima je jasno da Trump ima problema sa zdravljem. Nerazgovjetno govori, drži čašu poput malog djeteta, pokreti očima su mu ograničeni... sve su to simptomi koji ukazuju na demenciju. To je degenerativna i vrlo progresivna bolest koja se pogoršava svaki tjedan", samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Ovo nije prvi put da je Trump potaknuo rasprave o demenciji.

U studenom je s obje ruke podigao bocu vode i pijuckao na čudan način tijekom konferencije za novinare u Bijeloj kući, a ranije ovog mjeseca spekulacije su dosegle vrhunac nakon što je Trump počeo nerazgovjetno pričati i frfljati u dijelu svog govora tijekom kojeg je najavio promjene politike prema Izraelu.

Teoretičari zavjere na Twitteru počeli su nagađati o svim mogućim uzrocima - od mini moždanog udara do korištenja kokaina.

U raspravu se uključio i televizijski voditelj Joe Scarborough koji je rekao da su mu ljudi koji su Trumpu bili bliski tijekom kampanje rekli "da je Trump imao ranih faza demencije".

Glasnogovornik Bijele kuće Raj Shah pak inzistira da je predsjednik jednostavno imao "suha usta". Na pitanje je li Trump imao bilo kakvih zdravstvenih problema, Shah je rekao: "Znam na što ciljate. I kažem da tu nema ništa."

No neurokirurg dr. Ford Vox, koji nikada nije pregledao Trumpa, također vjeruje da mnogi trenuci u Trumpovu predsjedništvu otkrivaju da ima sve simptome predemencije. Nakon dugotrajne analize dr. Vox je ukazao i na to da je Trump proturiječio samome sebi, gubio se tijekom intervjua, radio grimase, zaboravio potpisati zakon na ceremonijama potpisivanja zakona... Sve su to, ističe, "zabrinjavajući simptomi" bolesti.

U pokušaju da se vrati kontrola nad "pričom koja je otišla predaleko" Trumpova glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders priopćila je kako će Trump biti podvrgnut fizičkom pregledu početkom iduće godine te da će rezultati biti objavljeni u javnosti.