Zaključana ograda, ilustracija
Zaključana ograda, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Vlasti Dominikanske Republike odlučile su izgraditi ogradu duž cijele granice sa svojim jedinim kopnenim susjedima Haitijem. Time žele spriječiti imigrante, švercere i trgovinu drogom. Trošak nije poznat, a riječ je o 376 kilometara ograde.


Dominikanska Republika tijekom godine započet će graditi ogradu duž svoje 376 kilometara duge granice s Haitijem kako bi suzbila neovlaštene migracije i ilegalnu trgovinu, rekao je u subotu predsjednik zemlje Luis Abinader.

Vezani članci Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni Migranti, ilustracija Policajci pronašli izbodene strance uz granicu, tvrde da su ih napali Pakistanci

"U razdoblju od dvije godine želimo zaustaviti ozbiljan problem ilegalnih migracija, trgovine drogama i kretanja ukradenih vozila“, rekao je Abinader Kongresu.

Izgradnja ograde na granici, čiji trošak nije objavljen, započet će u drugoj polovini 2021. godine, rekao je Abinader.

Barijera će uključivati dvostruku ogradu u „najkonfliktnijim“ dijelovima, zajedno sa senzorima pokreta, kamerama za prepoznavanje lica i infracrvenim sustavima, dodao je govoreći na 177. godišnjici neovisnosti zemlje od Haitija.

Prema vladinim procjenama, oko pola milijuna haićanskih imigranata boravilo je u Dominikanskoj Republici od 2018. godine, zajedno s desecima tisuća njihove djece rođene u toj karipskoj zemlji. Veliki dio haićanske zajednice, koja čini oko pet posto ukupnog stanovništva, nema boravišnu dozvolu.

Najava je uslijedila mjesec dana nakon što je vlada pristala pomoći Haitiju u osiguravanju osobnih dokumenata njihovim građanima koji žive na području Dominikanske Republike.