Dmevnik Nove TV nastavlja pratiti izbjegličku krizu. Reporter Domagoj Mikić bio je u blizini poljsko-ukrajinske granice.


Na pitanje je li bombardiranje nuklearne elektrane pridonijelo većem egzodusu ljudi iz Ukrajine, Domagoj Mikić u svom javljanju u petak je za Dnevnik Nove TV kazao kako je prema policijskim statistikama u Poljskoj u protekla 24 sata zabilježen rekord: ušlo je više od 100.000 izbjeglica.

Najviše je žena i djece.

Mikić je bio na jednom od najfrekventnijih graničnih prijelaza, na kojem se čeka i više od dva sata.

"Trenutačno se u Poljskoj događa situacija da broj izbjeglica koji dolazi u manje gradove premašuje stvarni broj stanovnika", kazao je Mikić, koji je bio u jednom od improviziranih kampova, u kojem su spremni autobusi koji čekaju kako bi prevezli ljude u najbliže prihvatne centre.

Reporter Nove TV pojasnio je i da se izbjeglice na tom mjestu ne zadržavaju, tu su najduže dva do tri sata kako bi se odmorili i popili topli napitak. Prema statistikama, više od polovice onih koji uđu u Poljsku, svoj put nastavlja dalje prema zapadu.

Nesreću Ukrajinaca pokušavaju iskoristiti i neki drugi, uhićeno je nekoliko desetaka migranata, rekao je reporter Nove TV.

Transport iz prihvatnih centara u unutrašnjost je dobro organiziran, kazao je MIkić.

Andrej Plenković stigao u Motel Plitvice gdje je smješten dio ukrajinskih izbjeglica koji su stigli u Hrvatsku Plenković posjetio ukrajinske izbjeglice: ''Ovo je samo početak, broj izbjeglih bit će i veći, ali dobrodošli su''

Rat u Ukrajini - 3 Dogovorena uspostava humanitarnih koridora, na ukrajinske gradove i dalje padaju bombe

Mikić je razgovarao i s predstavnicima hrvatskih veleposlanstava u Mađarskoj, Slovačkoj i Rumunjskoj i svi su mu rekli da je i tamo povećan pritisak na granicu. Očito je, kako je zaključio, da bombardiranja i daljnja eskalacija ne idu u prilog smirivanju pritiska na Poljsku.  

Na terenu je veliki broj volontera. 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju