Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolazi manje plina

Europa već osjeća posljedice sukoba Rusije i Ukrajine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europske države počele su u petak osjećati posljedice smanjene isporuke plina nakon što je Rusija prekinula izvoz u Ukrajinu zbog spora oko vraćanja duga. Mađarska, Poljska i Rumunjska bilježe manju opskrbu plinom nego što je dogovoreno.

Češko predsjedništvo EU-a najavilo je da će sazvati krizni sastanak veleposlanika u Bruxellesu u ponedjeljak o tom sporu, za koji i Rusija i Ukrajina obećavaju da neće pogoditi druge europske države.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ilustracija Oglasio se general Objavljeni novi detalji o letećem objektu iznad Poljske: "Cijeli put je bio nadziran"

'Smatramo da je situacija sada eskalirala do točke koja opravdava izvanredni sastanak', rekao je glasnogovornik češkog predsjedništva EU-a Radek Honzak.

Uskoro će vjerojatno biti organiziran i sastanak s Moskvom, rekao je drugi glasnogovornik. Zabrinutost u EU pojavila se u trenutku kada je ruska tvrtka Gazprom, koja ima monopol na izvoz plina, objavila da su neke države na Balkanu prijavile da dobivaju manje plina od očekivanog, a uvoznici plina u Mađarskoj i Poljskoj zabilježili pad tlaka u plinovodima. I Bugarska tvrdi da ne dobiva dogovoreno. Ukrajinska energetska kompanija Naftogaz opovrgava međutim da ilegalno uzima plin.

>> EU: Spor Rusije i Ukrajine oko plina je 'bilateralni problem'

>> Ukrajina najavila 'konfiskaciju' plina

Istodobno, Europska komisija je objavila da je od operatera za isporuku plina u Mađarskoj i Poljskoj dobila obavijesti o smanjenoj isporuci plina preko ukrajinskih plinovoda. Mađarska dobiva 10 milijuna prostornih metara plina manje od ugovorenih 42 milijuna prostornih metara. Poljska dobiva šest posto manje plina od ugovorene količine. U Poljskoj, međutim, ističu da im je povećana isporuka plina iz Rusije preko bjeloruskog plinovoda.

Isporuka prirodnog plina Rumunjskoj smanjena je za 30 posto od petka navečer zbog plinskog sukoba Rusije i Ukrajine, kazao je u subotu direktor tvrtke Transgaz Ioan Rus. Dok Rumunjska uvozi približno 10 milijuna kubičnih metara plina dnevno iz Rusije, opskrba je u petak iznosila samo sedam milijuna m3, rekao je on.

'Rumunjska raspolaže sa zalihom dovoljnom da se suoči s tim smanjenjem te se opskrba potrošača odvija normalno', kazao je Rus na tv postaji Realitatea TV.

Ministar gospodarstva Adrien Videanu sa svoje je strane sazvao u subotu ujutro sastanak odgovornih za plinski sektor kako bi razmotrili najnoviju energetsku krizu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene