Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pranje ruku

EU: Spor Rusije i Ukrajine oko plina je 'bilateralni problem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češka, predsjedavajuća zemlja EU-a, kazala je u petak da je spor između Rusije i Ukrajine oko plina bilateralni problem u kojega se Unija neće miješati sve dok taj problem ne bude utjecao na opskrbu zemalja EU-a.

Moskva je kazala da opskrba Europske unije neće biti smanjena zbog nesporazuma oko ukrajinskog plaćanja plina Rusiji, a Europljani nisu zasad prijavili nikakvo smanjenje u opskrbi.

Pročitajte i ovo Olena Zelenska u posjetu Srbiji - 2 posjet Olene Zelenske Rusi bijesni na Srbiju: "Ovo je odvratno ponašanje prijatelja Rusije!" U ukrajinskom napadu srušen dio zgrade u Belgorodu - 4 oštećene kuće Žestok napad Ukrajinaca na ruske gradove: Zasuli ih projektilima i dronovima

Dužnosnici iz Ukrajine, tranzitne rute za petinu plina koji se iz Rusije doprema u EU, sastali su se u petak s predstavnicima češke vlade, dan nakon što je Prag preuzeo rotirajuće predsjedništvo EU-a.

'Rasprava se vodila o tome da je neprihvatljivo za EU da sukob dvije privatne kompanije na bilo koji način utječe na opskrbu plinom Europske unije', rekao je glasnogovornik češke vlade Jiri Potužnik.

'Međutim, u ovom trenutku vjerujemo da je to bilateralni problem i da će ga riješiti te dvije kompanije ili njihove vlade. Nećemo se miješati do trenutka kada će pritisak plina dostići neke najniže granice', rekao je.

Ukrajina je priopćila da ima velike količine uskladištenog plina i da je u mogućnosti održati pritisak u plinovodima na normalnoj razini, rekao je Potužnik, dodajući: 'Naravno, nitko ne zna koliko ima uskladištenog plina i kolike su zaista te rezerve'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene