Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europa bez plina?

Ukrajina najavila 'konfiskaciju' plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinska je vlada u petak obavijestila Rusiju da će ruski plin za Europu možda biti 'konfisciran' i tako je pojačala sukob s Rusijom koja službeni Kijev optužuje da krade plin namijenjen Europi, javljaju agencije.

Dan nakon što je Rusija zbog neuspjeha u postizanju sporazuma srezala opskrbu Ukrajine plinom, javlja dpa, Ukrajina je sav plin koji prolazi njezinim teritorijem zbog nepostojanja sporazuma proglasila plinom 'nepoznata podrijetla' pa ga treba konfiscirati, napisao je u pismu Oleh Dubina, predsjednik Naftogaza, ukrajinske tvrtke za trgovinu plinom. U Dubininu pismu poslanu još u utorak Alekseju Milleru, predsjedniku ruskoga plinskog monopola Gazproma jasno se vidi da je Ukrajina odlučila ruski plin koji prema Europi putuje njezinim teritorijem spremiti u vlastita podzemna spremišta.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine Slika nije dostupna Igrice s plinom Europa i Rusija odmjeravaju snage, a sezona grijanja počinje

Vodeći ukrajinski internetski portal s vijestima Ukrajinska Pravda objavio je tekst toga pisma poslanog 31. prosinca, posljednjega dana valjanosti dosadašnjeg sporazuma o prijenosu plina. Ruska je odluka da 1. siječnja prekine opskrbu Ukrajine plinom posljedica sporoga ukrajinskog vraćanja duga, a dijelom je i pregovarački adut u pokušaju da sklopi novi sporazum. Prva ukrajinska reakcija bila je odluka da Gazpromovi revizori ne smiju mjeriti razinu plin u Ukrajini, što znači da je Ukrajina zapravo otela plin koji je Gazprom u njoj uskladištio za kasniju isporuku Europi.

Prema ukrajinskim procjenama, u ukrajinskim su rezervoarima četiri milijarde kubičnih metara Gazpromova plina, što vrijedi 16 milijarda dolara po sadašnjim europskim cijenama. Za razliku od ukrajinskih izvora, Gazprom tvrdi da je riječ o malim količinama plina. Budući da Rusija Ukrajinu optužuje za krađu plina, promatrači ocjenjuju da je ta optužba pokazatelj ruske nespremnosti na kompromis u pregovorima zbog čijeg je rastezanja 2006. došlo do nestašice plina u Europskoj uniji, piše Reuters.

Rusija je već najavila i da će na ukrajinski postupak reagirati traženjem alternativnih ruta, između ostaloga i preko Bjelorusije. Rusija je u petak zatražila izvanrednu sjednicu Europskoga parlamenta zbog moskovsko-kijevskoga plinskog spora, izjavio je zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško, a prenosi France Presse. EU petinu svega svoga plina prima kroz ukrajinske plinovode, a energetske tvrtke u Mađarskoj, Poljskoj, Bugarskoj i Turskoj u petak su objavile da još nisu osjetile poremećaj u opskrbi. Češka koja predsjeda EU-om priopćila je u petak da je spor između Rusije i Ukrajine oko plina bilateralni problem u koji se Unija neće miješati sve dok ne bude utjecao na opskrbu zemalja EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene