Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U sjeni drugog sukoba

Dok su oči svijeta okrenute prema Bliskom istoku, u Ukrajini se dogodilo nešto što će snažno utjecati na ishod rata

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
, a pomoć SAD-a pod sve je većim upitnikom. Zato je dolazak važnog taktičkog sustava pravo izenanđenje.

Američko financiranje Ukrajine i dalje je neizvjesno, pa je iznenadni dolazak taktičkog raketnog sistema američke vojske (ATACMS) jako podigao javni moral.

Video koji je objavio glavni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužnji, prikazuje snažne raketne baterije u akciji. Dodao je zahvale ukrajinskim vojnicima na njihovoj službi i partnerima na njihovoj podršci.

Ukrajina već mjesecima traži raketni sustav, a još uvijek nije jasno kada je oružje isporučeno niti kada je donesena odluka o njegovoj nabavi, izvijestio ej CNN. 

S dometom od 190 kilometara, moćne rakete vjerojatno će poremetiti rusko pozicioniranje, a većina analitičara predviđa da će Moskva biti prisiljena stacionirati zračna sredstva dalje i tako ograničiti svoj operativni kapacitet.

Ruski predsjednik Vladimir Putin komentirao je američku pomoć i rekao da odluka Washingtona samo produžuje agoniju za Ukrajinu.

"Prvo, to samo uzrokuje štetu i stvara dodatnu prijetnju. Drugo, mi ćemo naravno uspjeti odvratiti te napade. Rat je rat. No najvažnije, tome fundamentalno nedostaju kapaciteti da imalo mijenja situaciju na liniji kontakta. To je još jedna greška SAD-a", poručio je.

Pročitajte i ovo Pogled iz Sderota na Gazu Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Izraelska vojska objavila jezivu snimku: "Javljam ti se s mobitela Židovke. Ubio sam nju i njezinog muža." Netanyahu: "Stojimo pred sljedećom fazom, ona dolazi"

Australija i Njemačka nastavljaju slati pomoć

Ukrajina očekuje i da joj Njemačka osigura dodatnih 1,4 milijarde eura kako bi poboljšala svoju protuzračnu obranu i prebrodila drugu zimu u ratu s Rusijom, rekao je ukrajinski premijer Denis Shmihal.

Potpisan je i ugovor s njemačkim proizvođačem oružja Rheinmetall AG za servisiranje i popravak zapadnog oružja poslanog u pomoć Kijevu protiv ruske invazije.

Australija je najavila slanje 3D metalnog printera i protudronovske sustave u Ukrajinu kao dio vojnog paketa pomoći od 20 milijuna australskih dolara. Premijer Anthony Albanese rekao da Australija ostaje nepokolebljiva u podršci Ukrajini da se obrani od ruske nezakonite i nemoralne invazije. O sukobu u Ukrajini trebao bi uskoro razgovarati i s Joeom Bidenom tijekom svoga državnog posjeta SAD-u.

Pročitajte i ovo Svakodnevno stradavanje djece u Gazi Stravični podaci Svakih 15 minuta Izrael ubije jedno dijete: "Gaza će postati mjesto gdje nijedno ljudsko biće neće postojati"

Četvero civila ubijeno u protekla 24 sata

Iako je s Ukrajine pao fokus, na nju nisu prestale padati bombe. Samo u protekla 24 sata četvero je ljudi ubijeno na istoku zemlje. Ruske snage nastavile su s napadima na istočni ukrajinski grad Avdijivku u utorak. Ukrajinski dužnosnici tvrde da su teški gubici prisilili Rusiju da prijeđe na zračne napade umjesto kopnenog napredovanja.

Navodno su napadnuta i sjeverna područja Kupjanska - grada koji je Rusija isprva zauzela nakon invazije, ali ga je Ukrajina ponovno zauzela prošle godine. U tom napadu ubijena su dva civila, rekao je regionalni guverner Harkiva Oleh Sinehub. Dvije su osobe poginule i u ruskom granatiranju Hersona, naveo je Guardian izvještaj lokalnog guvernera

Rusi tvrde i da su izveli uspješne topničke i zračne napade u blizini Bahmuta, grada na sjeveroistoku koji su ruske snage zauzele u svibnju nakon višemjesečnih borbi. Reuters kaže da nije mogao neovisno provjeriti izvještaje o aktivnostima na bojnom polju ni s jedne strane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene