Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak povijesnih pregovora

Dogovori oko Brexita: Usprkos nesuglasicama, prevladava "pozitivno" raspoloženje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija i Velika Britanija dogovorile su se u ponedjeljak o prioritetima i o vremenskom planu pregovora o Brexitu, nakon prvog susreta pregovarača dviju strana u Bruxellesu.

O glavnom pitanju "prava građana" - državljana EU-a koji žive u Velikoj Britaniji i Britanaca koji žive na području EU-a - premijerka Theresa May razgovarat će već na europskom summitu krajem tjedna u Bruxellesu, navodi France Presse. May će o tome razgovarati s 27 kolega, rekao je britanski ministar za Brexit, David Davis.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Brexit - 2 Trenutak za povijest Čudo na Badnjak za sve građane Velike Britanije: Brexit saga napokon završena, postignut konačan dogovor s EU-om

"Nakon toga ćemo u ponedjeljak (26. lipnja) objaviti opširan dokument s našom ponudom u glavnim crtama koja će, vjerujem, biti dobar temelj za postizanje dogovora", dodao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s glavnim pregovaračem EU-a Michelom Barnierom.

Pregovarači će zasjedati jednom na mjesec, između 17. srpnja i 9. listopada, što su prvi poznati termini.

Radne skupine u koje ulaze stručnjaci obiju strana, osnovane su kako bi raspravljale o žurnijim temama: građanskim pravima, financijskom dogovoru ("sređivanje računa") i o drugim "pitanjima nastalim zbog razdvajanja", pobrojao je Barnier.

Bolno pitanje granice Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske je pak u izravnoj nadležnosti dvaju bliskih suradnika Barniera i Davisa.

Tko će kome plaćati račune?

Britanski izvor rekao je kako je raspoloženje prvoga dana pregovora o Brexitu bilo "nevjerojatno pozitivno" te kako su obje strane priznale da treba djelovati brzo, navodi Reuters.

Visoki dužnosnik EU-a rekao je kako se Britanija nije suglasila da će napraviti bilo kakve uplate Europskoj uniji kako bi izvršila nepodmirene obveze nakon što napusti Uniju.

"Oni stavljaju u pitanje da postoji pravna osnova za plaćanje izlaska", rekao je dužnosnik EU-a.

Unija bi mogla isporučiti račun od nekoliko desetaka milijarda eura Britaniji kako bi podmirila dio budućih proračunskih obveza EU-a koje su nastale dok je Britanija bila član. Britanija je do sada odbijala da je takvo plaćanje opravdano a neki ministri su nagovijestili kako bi umjesto toga EU mogao dugovati Londonu.

Dužnosnici EU-a kažu kako će smanjivanje razlika glede ovog plaćanja, za što su se obje strane suglasile u ponedjeljak da osnuju radnu skupinu pregovarača, biti važan ispit za nadolazeće pregovore. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene