Tegljenje broda Ever Given koji se nasukao u Sueskom kanalu
Tegljenje broda Ever Given koji se nasukao u Sueskom kanalu Foto: DPA/PIXSELL

Vlasnici i osiguravatelji kontejnerskog broda Ever Given koji je u ožujku blokirao Sueski kanal rekli su u nedjelju da je dogovorena formalna nagodba u sporu koji se tiče odštete, dok su kanalske vlasti rekle da brod smije isploviti 7. srpnja.


Sueski kanal (SCA) držao je divovski brod i njegovu posadu u jezeru između dva rukavca plovnog puta otkad je brod oslobođen 29. ožujka, uslijed spora po pitanju odštete koju je potraživao Sueski kanal.

Brod Ever Given u japanskom vlasništvu zapeo je poprečno u kanalu na šest dana, obustavivši globalnu trgovinu. SCA je rekao da će ugovor o nagodbi biti potpisan u srijedu na ceremoniji te da će sudionici moći gledati isplovljavanje broda.

SCA je zahtijevao 916 milijuna dolara odštete da pokrije ispomoć u oslobađanju broda, narušavanje ugleda i gubitak prihoda, prije nego što su javno spustili iznos svoga zahtjeva na 550 milijuna.

Tajvanski brod MV Ever Given Najvažniji pomorski pravac na svijetu i dalje je blokiran, na prolaz čeka najmanje 150 brodova: ''To je kao ogromni nasukani kit. Golema je težina na pijesku..."

Ranije u nedjelju, egipatski sud odgodio je saslušanja u sporu odštete na 11. srpnja kako bi dopustio kanalu i vlasniku broda da finaliziraju nagodbu, rekli su izvori bliski sudu i odvjetnik.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju