Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokument na ćirilici

Dodikov 'Aneks 4': Za opstanak BiH treba riješiti položaj hrvatskog naroda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, Milorad Dodik, na svojim je službenim stranicama objavio dokument u kojemu zagovara podjelu BiH na tri dijela.

Dokument naziva 'Aneks 4 – Po modelu Ustava SAD - Način nastanka i opstanka Bosne i Hercegovine' objavljen je u povodu 17. godišnjice Daytonskog sporazuma, kojime je BiH podijeljena na Republiku Srpsku i Federaciju. Dodik, koji je više puta izrazio nadu u raspad BiH, u uvodu navodi kako osporavatelji tog međunarodnog sporazuma i unose 'nestabilnost i nepovjerenje u mogućnost izgradnje zajedničkih institucija BiH', a kao glavne krivce označava visoke predstavnike i njihov ured, OHR.

Pročitajte i ovo Ilustracija SULUD POTEZ Liječnik u nevjerici zbog vozača: "Vjerojatno bih bio mrtav, kao i većina ili u šok-sobi" Ilustracija Tri faze Procurio ruski plan za pripajanje Bjelorusije: Ovo su strateški ciljevi

Dokument je napisan na ćirilici, sadrži 40-ak stranica i nije potpisan, no link sadrži izraz 'ANURS', što je skraćenica za Akedemiju znanosti i umjetnosti Republike Srpske. U dokumentu se navodi kako je Daytonskim sporazumom Republika Srpska dobila međunarodno priznanje da nije bila nikakva 'pobunjena strana protiv međunarodno priznate Republike BiH'.

>> Tihić smatra da se počinje stvarati hrvatski entitet

U dijelu teksta podnaslova 'Hrvatsko pitanje' navodi se kako su Hrvati u BiH 'došli do zida, jer su diktatorskim intervencijama međunarodne zajednice, onemogućeni da ostvare i zaštite minimum interesa konstitutivnog naroda'. Dodaje se kako su bili 'pijun' u rukama tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana kada su 'natjerani' da glasaju za nezavisnost BiH od bivše Jugoslavije. U dokumentu se sugerira kako su na problemima bosanskih Hrvata profitirali Bošnjaci te se navodi kako je 'šampion zaštite bošnjačkih interesa' bio bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić, 'suprotno Ustavu Hrvatske koji obavezuje hrvatsku državu da štiti interese svih Hrvata, pa i onih u BiH'. Autori potom dolaze do zaključka kako je rješenje za opstanak BiH 'rješavanje položaja hrvatskog naroda'.

'Tek nakon ustavnih promjena u Federaciji, moguće je pristupiti promjeni Ustava BiH kojim će se ustanoviti postojanje tri teritorijalne jedinice koje tvore BiH kao konfederaciju BiH. Time bi BiH opstala cijela, ali iz tri dijela', navode autori, dodajući kako bi to bilo optimalno rješenje koje bi bilo i u interesu SAD-a kao inicijatora i kreatora Daytonskog sporazuma. U suprotnom, zaključuje se, 'ostaje agonija raspadanja, sve dok jednog dana ne bude ustanovljeno da BiH više ne postoji'. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene