Javna podrška Miloradu Dodiku građana RS
Javna podrška Miloradu Dodiku građana RS Foto: Afp

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je u četvrtak kako će se nastaviti boriti za izdvajanje Republike Srpske iz BiH dodajući kako u prilog ostvarenju tog cilja idu nove okolnosti u svijetu.


U dugom intervjuu za Televiziju RS (RTRS), kojega je dao u Banjoj Luci, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako je neovisnost Republike Srpske (RS) njegova želja i da od nje ne odustaje, iako on možda neće biti taj koji će taj cilj uspjeti ostvariti.

"Moje je da istrčim svoju dionicu na tom putu", kazao je Dodik dodajući kako BiH kao država može opstati jedino ako je prosperitetna, a budući da to nije - sigurno će se raspasti.

Smatra kako je secesija RS sada znatno izglednija nego ranijih godina, jer se politička arhitektura diljem svijeta bitno promijenila. "Svijet više nije isti i mi trebamo gledati naše šanse", kazao je Dodik.

Milorad Dodik Dodik: ''Prvi put u povijesti Srbi čekaju vrijeme... Molim se Bogu da ponovo u Americi dođe Donald Trump''

Pojasnio je kako upravo stoga u RS-u neće odustati od provedbe deklaracije koju je enitetski parlament donio prošle godine i kojom je najavio preuzimanje niza ovlasti što ih sada ima BiH kao država, počevši od zdravstva pa do obrane i sigurnosti, što bi de facto vodilo izdvajanju RS iz ustavnopravnog poretka države.

Do sada je proglašen samo entitetski zakon o lijekovima, čiju je ustavnost ranije ovog mjeseca osporio Ustavi sud BiH i stavio ga izvan snage, a u RS-u su najavili kako tu odluku suda neće poštovati.

Dodik je kazao kako njihove planove za secesiju ništa neće zaustaviti pojašnjavajući kako su samo iz taktičkih razloga, odnosno zbog rata u Ukrajini, privremeno odlučili prolongirati njihovu provedbu.

Ponovo je vrijeđao Bošnjake tvrdeći kako oni pokušavaju učvrstiti svoj identitet "na lažnom mitu o genocidu u Srebrenici".

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju