Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruske vlasti predale su veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Moskvi ikonu što ju je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, a nakon toga se otvorio niz pitanja o njezinu podrijetlu, prenijeli su u četvrtak mediji u BiH.


Rusi su vratili Dodikovu ikonu veleposlanstvu BiH nakon što ju je on poklonio ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, a i dalje se ne zna je li ukradena. Veleposlanik BiH u Rusiji Željko Samardžija kazao je kako će u narednim danima biti organizirano prebacivanje ikone u BiH diplomatskim kanalima.

Vezani članci Jevgenij Prigožin Rusija pomilovala više od 5000 bivših Wagnerovaca: Mogu sudjelovati u najopasnijim bitkama Milorad Dodik Ključa uoči proslave neustavnog praznika: Dodik dovodi glumce iz Rusije, Zelene beretke prijete barikadama!

"Poklon ikona se putem veleposlanstva vraća poklonodavcu kako bi se provele potrebne provjere. Mi dalje nemamo što komentirati", kazao je veleposlanik Samardžija.

Pojasnio je kako je veleposlanstvo u ovom slučaju samo posrednik, a nitko iz njega nije bio uključen u nabavu sporne ikone. Ikonu s likom svetog Nikole, navodno pozlaćenu i staru 300 godina, Dodik je Lavrovu uručio tijekom njegova službenog posjeta BiH 14. prosinca.

Mediji bliski Dodiku dali su veliku pozornost tom činu objavivši i fotografiju poleđine ikone na kojoj je pečat u vosku koji dokazuje da je ona kao umjetnina registrirana u Ukrajini. Iz Dodikovih su krugova plasirali informaciju kako je ta ikona "pronađena u Lugansku", dijelu Ukrajine koji je pod nadzorom proruskih separatista.

Nakon što je izbio skandal jer nitko nije ponudio pojašnjenje otkud ikona kod Dodika, Ukrajina je uputila diplomatsku notu BiH tražeći dodatne informacije. Sam Dodik o skandalu se nije oglašavao punih sedam dana, a nakon toga iz njegova su ureda medijima ponudili tvrdnju da ona nije ukradena, nego je obiteljsko vlasništvo.

O tome kako je ikona zapravo dospjela u BiH nisu kazali ništa. To je objašnjenje samo potaknulo dodatna pitanja koja su opet ostala bez odgovora, no zato su iz Dodikova ureda u četvrtak poslali diplomatsku notu veleposlanstvu Ukrajine tražeći da ta zemlja dokaže da je ikona njezino vlasništvo odnosno kulturno dobro.

"Ako Ukrajina posjeduje dokaze da je riječ o ikoni koja je dio ukrajinske kulturne, vjerske i povijesne baštine, molimo da veleposlanstvo informira kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, je li otuđena, od koga, kada i gdje, kao i nalazi li se na bilo kojoj listi otuđenih predmeta koje Ukrajina potražuje", stoji u Dodikovoj noti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju