Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages/Pixsell

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik stao je u srijedu u obranu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića ustvrdivši kako su neutemeljeni i neprimjereni napadi na njega koji dolaze od bošnjačkih političara u susjednoj zemlji.


Milanović je tijekom ovotjednog radnog posjeta BiH izjavio kako smatra da Bošnjaci Hrvatima nepošteno nameću člana Predsjedništva BiH te je upozorio kako Hrvatska neće odustati od zaštite prava hrvatskog naroda kakva jamči izvorni Dejtonski sporazum.

Zbog toga su ga član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović optužili da se ponaša poput "nepristojnog gosta u tuđoj kući", odnosno za bahati odnos prema BiH zbog kojega bi najveću štetu mogli imati upravo Hrvati.

Dodikova je ocjena da predsjednik Hrvatske nije uvrijedio nikoga u BiH tko želi govoriti činjenicama, odnosno da je iznosio stajališta s kojima netko može biti suglasan ili ne, ali je dodao da nitko nema pravo o šefu jedne države, pritom susjedne, iznositi takve kvalifikacije.

Koronavirus, ilustracija - 1 Danas 155 novih slučajeva, preminule dvije osobe: Velik skok broja novozaraženih u dalmatinskom gradu

Policija kod Gradskih groblja u Zagrebu Šegotu doveli u Zagreb, odvjetnik otkrio za što ga se tereti: "To ima veze s javnim natječajima oko kućica i nekim građevinskim radovima na groblju"

"Nažalost, bošnjački političari istu netrpeljivost, da ne upotrijebim neku težu riječ, pokazuju i prema Srbiji, iako u BiH živi više od milijun Srba, pa se postavlja pitanje o kojem zajedničkom životu oni govore kada odu u inozemstvo, kada nisu u stanju živjeti ni s druga dva naroda u BiH, niti prva dva susjeda", kazao je Dodik za entitetsku novinsku agenciju RS.

Zaključio je da Bošnjacima nije stalo ni do mira u kući ni do mira u regiji, u protivnom bi uvažili činjenicu da je Milanović predsjednik Hrvatske, a da su u BiH jedan od tri konstitutivna naroda Hrvati.