Urednica vanjske politike Ivana Petrović u Dnevniku Nove TV govorila je o posjetu predsjednika Milanovića BiH.


Predsjednik Zoran Milanović završio je svoj trodnevni radni posjet BiH. Urednica vanjske politike Ivana Petrović u Dnevniku Nove TV govorila je o posjetu predsjednika i politici Hrvatske prema BiH. 

"Osim uzrujanih reakcija iz Sarajeva koje su očekivane, mislim da ovaj posjet na razini izjava, prije svega u Washingtonu, neće izazvati nikakve reakcije. Korisno je što je predsjednik bio u posjetu Hrvatima u BiH, a korisne su i njegove poruke o tome da su Hrvati konstitutivan narod.

Naime, Hrvatska od 2013. godine, pa do danas vodi konzistentnu politiku prema BiH, no ono što je propustila je sustavno raditi sa svojim zapadnim partnerima i tumačiti tu kompleksnost BiH. Tumačiti im da tamo ljudi nisu nikakve etničke skupine, već tri konstitutivna naroda, srž postojanja BiH. 

I Hrvatska u non-paperu, jasno kaže da traži da se Hrvatima vrate njihova izborna prava, da legitimiraju svoje predstavnike u Dom naroda i Predsjedništvo", kaže Ivana Petrović. 

Na pitanje ima li šanse da se idućih izbora promijeni izborni zakon, odgovara: "To se već trebalo dogoditi prije zadnjih izbora, a ja sam umjereni optimist. Glavnu riječ vode SAD i Njemačka. Amerika je to dobrim dijelom prepustila Njemačkoj. Povratak Amerike na Balkan je u stilu Bidenove stare američke političke škole.

Koliko vidim, Nijemci nisu spremni ulaziti u neke velike finese u vezi ustroja i preustroja BiH. Oni smatraju da se puno stvari može rješiti borbom protiv korupcije. I uloga Hrvatske je u tome bitna. Hrvatska bi u okviru svoga partnerstva i s SAD-om i s Njemačkom, trebala biti jedan smjerokaz. Koliko je u tome uspjela, meni je teško to procijeniti", kazala je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr