Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetnja iz Rusije

Zastrašujuće upozorenje Dmitrija Medvedeva: "To nije blef. Prijeti najgori mogući scenarij"

Dmitrij Medvedev, Vladimir Putin
Dmitrij Medvedev, Vladimir Putin Foto: DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / AFP
Dmitrij Medvedev upozorio je da ruske nuklearne prijetnje zbog Ukrajine nisu blef.

Visoki ruski sigurnosni dužnosnik Dmitrij Medvedev rekao je u petak da Rusija nije blefirala kada je govorila o mogućnosti uporabe taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine i upozorio da bi sukob Moskve sa Zapadom mogao eskalirati u sveopći rat.

Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti i bivši ruski predsjednik, rekao je da se sukob Moskve sa Zapadom razvija prema najgorem mogućem scenariju i da "nitko danas ne može isključiti prelazak sukoba u konačnu fazu".

"Rusija smatra da je sve dalekometno oružje koje koristi Ukrajina već pod izravnim nadzorom vojnika iz zemalja NATO-a. To nije vojna pomoć, to je sudjelovanje u ratu protiv nas", rekao je Medvedev.

"A takvi postupci mogli bi postati casus belli (čin koji izaziva rat)."

Pročitajte i ovo Danka Ilić Važni tragovi Novi detalji istrage ubojstva malene Danke: "To je ključno za ovaj slučaj, ali postoji jedan problem..."

Medvedev, koji je postao jedan od najtvrdokornijih jastrebova u Kremlju, komentirao je to nakon što su četiri američka dužnosnika rekla Reutersu u četvrtak da je američki predsjednik Joe Biden tiho odobrio Kijevu da lansira oružje koje mu je dopremio SAD na vojne ciljeve unutar Rusije koji podržavaju ofenzivu protiv sjeveroistočnog ukrajinskog grada Harkiva.

Medvedev, za čije izjave diplomati kažu da daju naslutiti što misle visoki dužnosnici u Kremlju, rekao je da bi bila fatalna pogreška Zapada misliti da Rusija nije spremna upotrijebiti taktičko nuklearno oružje protiv Ukrajine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje napada Stigle jako dobre vijesti za Ukrajinu: Njemačka dopustila korištenje oružja protiv ciljeva u Rusiji

Također je govorio o potencijalu da se strateškim nuklearnim oružjem pogode neimenovane neprijateljske zemlje.

"Ovo, nažalost, nije ni zastrašivanje ni blefiranje", rekao je Medvedev.

"Trenutačni vojni sukob sa Zapadom razvija se prema najgorem mogućem scenariju. Postoji stalna eskalacija kada je riječ o vatrenoj moći NATO oružja koje se koristi. Stoga nitko danas ne može isključiti prelazak sukoba u konačnu fazu", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene