Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije palila Kuran

Djevojčici Rimshi više ne prijeti smrtna kazna, optužnica odbačena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlada pakistanska kršćanka bila je optužena za blasfemiju jer je tobože spalila nekoliko stranica Kurana. Nakon što je otkriveno da joj je sve zapravo smjestio jedan imam, optužnica je napokon odbačena.

Pakistansko pravosuđe odustalo je od optužbi protiv Rimshe Masih, kršćanske djevojčice optužene za oskvrnuće Kurana, čiji je slučaj izazvao snažne reakcije u zemlji i inozemstvu, rekli su u utorak njezini odvjetnici i ministar.

Sud u Islamabadu odlučio je odbaciti optužbe protiv Rimshe, rekao je za agenciju France Presse Akmal Bati, jedan od odvjetnika te djevojčice koja je u rujnu puštena na slobodu uz jamčevinu i smještena u kućni pritvor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni Snijeg poharao Pakistan Razorni učinci VIDEO Poharala ih snježna oluja, među poginulima 22 djece: Uništene kuće, naselja bez struje

>> Pakistan: Kršćanka optužena za svetogrđe u zatvoru do petka

Pakistanski ministar nacionalnog jedinstva Paul Bati, zadužen za dijalog muslimanske sunitske većine s vjerskim manjinama potvrdio je da je u ovom predmetu optužnica odbačena.

Rimshu, nepismenu djevojčicu koja po ocjeni liječnika što su je pregledali ima oko 14 godina, susjedi su sredinom kolovoza optužili da je spalila nekoliko listova papira na kojemu su bili ispisani stihovi Kurana, za što joj po pakistanskom zakonu o svetogrđu prijeti zatvorska kazna.

Taj zakon, koji liberali smatraju oruđem za osobno razračunavanje i koji radikalni muslimani brane svim silama, postao je veoma osjetljiva tema u Pakistanu u kojemu su 97 posto stanovnika muslimani. Dovesti u pitanje islam u Pakistanu smatra se teškim kaznenim djelom.

Slučaj Rimshe doživio je nagli obrat kada je policija optužila imama obližnje džamije da je sam ubacio stranice Kurana među spaljene listove koje joj je donio susjed u namjeri da se "protjeraju" kršćani iz te četvrti u predgrađu prijestolnice Islamabada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene